Wedstrijd voor meest vernieuwende start-up in agro en voeding geopend

(26-06-2017) Nog tot 11 september kunnen Belgische start-ups in de agro-voedingssector hun innovatieve ideeën voorstellen in de eerste Europese FoodNexus Startup Challenge.

Dit jaar vindt de wedstrijd voor het eerst plaats, en dat in 7 Europese landen: Denemarken, Spanje, Italië, Ierland, Frankrijk, België en Nederland.

Belgische preselectie

Voor de Belgische preselectie slaan de Universiteit Gent - Food2Know, de Universiteit van Luik en Flanders’ FOOD de handen in elkaar. Op 12 en 13 oktober zullen de deelnemende start-ups hun voorstel van innovatieve voedingsconcepten verdedigen in respectievelijk Gembloux en Gent.

De start-ups kunnen nog tot 11 september hun kandidatuur indienen. Die moet aansluiten bij een van de volgende drie thema’s: voedselveiligheid en duurzaamheid, voedselkwaliteit en -veiligheid, en gezondheid en welzijn.

Een jury van experts uit de landbouw- en voedingssector maakt een preselectie van de kandidaturen. Daaruit worden enkele start-ups uitgenodigd om hun concept te komen verdedigen op 12 en 13 oktober. Op 26 oktober worden de Vlaamse en Waalse winnaar bekendgemaakt. De nationale winnaars maken kans op een gratis lidmaatschap van Flanders’ FOOD of Wagralim.

“De voedingsindustrie in België is, naast de bouwsector, de grootste qua omzet en tewerkstelling en vertegenwoordigt een groot deel van de export. Deze sector staat bovendien in de Europese top wat betreft innovatie en ondernemerschap”, aldus prof. Benedikt Sas van de Universiteit Gent - Food2Know.
“Daarom willen we start-ups in ons land graag een duwtje in de rug geven om mee op de kar te springen en hun expertise te bewijzen in deze internationale wedstrijd”, vervolgt projectmanager dr. Isabelle Sioen, die de nationale preselectie vanuit de Universiteit Gent coördineert.

Europese finale

De twee winnende start-ups van de Belgische voorronde kunnen doorstoten naar de Europese finale op 13 december in Wageningen (NL).

De winnaar van de Europese finale ontvangt 50.000 euro. Daarnaast kunnen de winnaars van de nationale rondes rekenen op publiciteit, ondersteuning op vlak van bedrijfsbeheer, en op toegang tot een breed netwerk van bedrijven uit de landbouw- en voedingssector.

Meer info en deelnemen

Isabelle Sioen