Lichtinstallatie leeft op bacteriën

(01-03-2019) Onderzoekers van onze faculteit ontwikkelden de technologie voor Electric Life, een levende lichtinstallatie van de Nederlandse kunstenares Teresa Van Dongen.

Elektriciteit uit bacteriën

Electric Life is een lichtinstallatie die energie haalt uit micro-organismen die voortdurend electronen produceren. Hiervoor ging kunstenares Teresa Van Dongen ten rade bij onderzoekers van het Center for Microbial Ecology and Technology (CMET) aan onze faculteit.

"In mijn werk verken ik alternatieve en natuurlijke energie- en lichtbronnen", aldus Teresa Van Dongen. "Dit werk bevat specifieke bacteriën die elektriciteit kunnen voortbrengen."

Eten gevenElectric Life (Teresa Van Dongen)

De bacteriën in de lichtinstallatie moeten gevoed worden. Als eventuele toekomstige eigenaar zal je ze dus moeten eten geven.

"Eén keer per week wat kraantjeswater met extra voedingsstoffen en een lepeltje azijn volstaat", aldus de kunstenares.

Waar?

Electric Life is nog tot 15 april te zien in het Centre Pompidou in Parijs als deel van de tentoonstelling La Fabrique du Vivant.

Daarna reist de installatie naar het Cooper Hewitt museum in New York en het Cube Design Museum in Kerkrade voor de simultane tentoonstelling Nature. Die tentoonstelling vindt tegelijk plaats in beide musea, van 10 mei 2019 tot 20 januari 2020.

Clean energy challenge

De lichtinstallatie is genomineerd als een van de laureaten van de Clean energy challenge, een wedstrijd voor ontwerpen met een focus op hernieuwbare energie, energiebesparing en ergie-efficiëntie.

Op 6 maart wordt de winnaar hiervan bekendgemaakt.

Lees meer artikels over: