Willem Goossens wint Toekomstboom 2019

(27-01-2021) Willem Goossens (UGent), Master Bio-ingenieurswetenschappen: Landbouwkunde wint de 8ste editie van de ‘Toekomstboom scriptieprijs’.

De prijs is een initiatief van de Stichting Toekomstboom in samenwerking met BOS+, de KNBV en Stichting Probos. Willem ontving een bedrag van 1.000 euro en de uitnodiging om een artikel over zijn scriptie te schrijven voor publicatie in het ‘Vakblad Natuur Bos Landschap’ (NL) en in de BosRevue (Vl).

Willem onderzocht wateropname via bladeren bij beuk. De sterke appreciatie voor de masterproef van de jury, bestaande uit twee Vlaamse en twee Nederlandstalige professoren, blijkt uit het juryverslag. De jury is dan ook erg blij met de masterproef van Willem Goossens en verkiest deze inzending unaniem tot laureaat van de Toekomstboomwedstrijd 2019.

Wateropname via bladeren om droogtestress te verminderen

Door toenemende droogteperioden wordt verwacht dat beuk het hard te verduren zal krijgen in de toekomst. Dit is buiten een bepaald proces gerekend waarbij bomen in staat zijn water op te nemen via hun bladeren. Hoe dit gebeurt lees je hier. Deze nieuwe kennis over wateropname via de bladeren draagt zo bij tot een betere inschatting van de impact van toekomstige zomerdroogtes op onze bossen.

Meer info

Lees het wetenschappelijk artikel in The Plant Journal

Contact:

Prof. Kathy Steppe

Kathy.Steppe@UGent.be