Circulaire Bioprocestechnologie

De opleiding

In deze opleiding leer je hoe je nieuwe biogebaseerde processen ontwikkelt voor de productie en bioraffinage van gezonde voedingsingrediënten en chemicaliën, en van bio- en duurzame brandstoffen.

Omdat industrieel ingenieurs voor zeer diverse functies gevraagd worden, vormen de praktijkvakken een belangrijk onderdeel in de opleiding.

Je technische vaardigheden worden aangescherpt door eigenhandig te experimenteren in onze gloednieuwe labo’s. Je leert zelfstandig of in team zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labosessies.

Iets voor jou?

  • Je doet graag wetenschappen
  • Je bent goed in wiskunde
  • Je hebt een uitgesproken interesse in biotechnologie en biologische processen, en je hebt zin om je in te zetten voor je studies

Om met succes je studie van industrieel ingenieur te doorlopen, is een voorkennis van minstens 4 uur wiskunde (bij voorkeur 6 uur) per week onontbeerlijk. Specifieke voorkennis van vakken zoals chemie en fysica is niet noodzakelijk.

Uitgebreide info

Studenten Bioprocestechnologie

"Met mijn diploma wetenschappen-wiskunde wilde ik eigenlijk eerst een professionele bachelor laboratoriumtechnieken volgen. Maar toen ik de brochure voor industrieel ingenieur had doorgenomen en de campus had bezocht, was het al snel duidelijk dat ik aan de UGent Campus Kortrijk wilde starten. De master sluit perfect aan bij mijn verwachtingen en interesses. Een bijkomend pluspunt is het toegepaste karakter van de opleiding: je ontdekt de biologische processen in de meest diverse sectoren. Het feit dat je hier als student goed wordt begeleid, heeft mijn interesse en slaagkansen zeker verhoogd."

Afgestudeerde Stijn Declercq

Lesmateriaal

Doorblader enkele cursussen uit 1e bachelor:

Studentenvoorzieningen

Jobs

Circulaire Bioprocestechnologie, labo waterAls industrieel ingenieur leer je wiskundige en wetenschappelijke inzichten creatief toe te passen in de praktijk. Je bent erg gegeerd voor je expertise in het optimaliseren van bioprocessen en systemen.

Soorten jobs

Met je diploma industrieel ingenieur heb je veel mogelijkheden: je kan aan de slag als procesingenieur, productie-ingenieur, kwaliteitsingenieur, R&D-ingenieur, verantwoordelijke voor aan- en verkoop, consultant, overheidsmedewerker, leraar, en nog veel meer.

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je enkele getuigenissen van afgestudeerden die vertellen over hun job.

Sectoren

Omdat de opleiding verschillende disciplines combineert, heb je als afgestudeerde ingenieur een gegeerd profiel voor kmo's en grote bedrijven in de voedings- energie- en bioprocestechnologiesector.

"De opleiding aan de UGent Campus Kortrijk paste volledig in mijn toekomstvisie: ze bevat een brede basis die later op de arbeidsmarkt veel kansen oplevert. Bovendien is de opleiding industrieel ingenieur in Kortrijk ook erg praktijkgericht. Momenteel werk ik als productie-ingenieur bij voedingsbedrijf Vandemoortele. Mijn functie is in de loop der jaren geëvolueerd van een sterke focus op productieprocessen naar meer oog voor continue verbetering. Daarnaast doe ik ook operationeel werk, zoals de productieplanning bepalen, productierendementen valideren, reinigingsactiviteiten opvolgen en verbeteren, productieprojecten uitvoeren, en nog veel meer."

Afgestudeerde Gregory Decottenier, productie-ingenieur bij Vandemoortele

Schakelprogramma

  • Je hebt een diploma van professionele bachelor en je wil starten met een masteropleiding.
  • Het schakelprogramma brengt je de noodzakelijke academische en domeinspecifieke competenties bij.
  • Je behaalt geen academisch bachelordiploma, maar een toegangsticket naar de masteropleiding.

 

Er zijn 2 mogelijke schakelprogramma's naar de Master of Science in de Bio-industriële wetenschappen: Circulaire Bioprocestechnologie:

  1. vanuit de bachelor Agro- en Biotechnologie
  2. vanuit de bachelor Chemie, optie milieutechnologie

 

Contact

Vragen over het schakelprogramma?

IJkingstoets

  • Opgelet: om te starten aan de opleiding tot industrieel ingenieur moet je eerst de ijkingstoets afleggen.

Inschrijven

In het nieuws

  • Onderzoeker Martijn Roosen legt uit hoe je plastic ontkleurt.
  • Slechts 20 tot 25 procent van het Belgische plastic afval wordt gerecycleerd: prof. Steven De Meester legt uit hoe dat komt. Lees meer.
  • Onderzoekers van de UGent Campus Kortrijk zetten een waterzuivering en een educatief programma voor kinderen op in Peru. Bekijk de video.
  • VEG-i-TEC: onderzoeks- en expertisecentrum rond de verwerking en bewerking van groenten en aardappelen, en bijproducten daarvan.

Contact

info.kortrijk@ugent.be