Starttoets (verplichte ijkingstoets) Bio-ingenieur

Starttoets (verplichte ijkingstoets) voor studenten die willen starten aan de bachelor in de Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent.

Wat?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) is een hulp bij de overgang van het secundair naar het academisch onderwijs: aan de hand van meerkeuzevragen krijg je een beeld van je wiskundige en wetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de opleiding. Daarnaast kan je aan de hand van dit resultaat je kennis en vaardigheden vergelijken met die van andere deelnemers.

Verplicht en niet bindend? 

Deelname aan de starttoets (verplichte ijkingstoets) is nodig om te kunnen inschrijven voor de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen.

Als je niet slaagt voor de starttoets (verplichte ijkingstoets), dan ben je verplicht om een online remediëringstraject te volgen om jouw voorkennis bij te spijkeren.

Het resultaat dat je behaalt is niet bindend. Dat wil zeggen dat de universiteit jouw inschrijving niet kan weigeren op basis van jouw score. Het gaat hier dus niet over een toelatingsexamen.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de verplichte deelname.

Data en inschrijven

Er zijn elk jaar twee momenten waarop je kan deelnemen aan de starttoets (verplichte ijkingstoets)

  • 3 juli: schrijf je in vóór de deadline op 15 juni
  • 26 augustus: schrijf je in vóór de deadline op 15 augustus

Locaties, inschrijvingsformulieren en andere praktische info vind je via www.ijkingstoets.be.

Resultaat en remediëring

Ben je niet geslaagd voor de starttoets (verplichte ijkingstoets), dan moet je verplicht deelnemen aan een online remediëringstraject dat is afgestemd op de vereiste voorkennis wiskunde die nodig is om de opleiding aan te vatten. We raden aan om dit online remediëringstraject (met eindevaluatie) af te ronden voor de start van het academiejaar, maar het is mogelijk om dit te doen na aanvang van het academiejaar. Let wel dat in dat geval het online remediëringstraject bovenop jouw curriculum van 60 ECTS zal komen.

  • Je kan bijkomend een zomercursus wiskunde volgen als extra ondersteuning bij de remediëring.

Contact

Vragen over de starttoets (verplichte ijkingstoets)? Contacteer de studiebegeleiders.