UGent lid van internationaal forum voor kunst- en designonderwijs Cumulus

(21-09-2020)

Logo Cumulus

Cumulus linkt academici en bedrijven wereldwijd

Recent is de UGent volwaardig lid geworden van Cumulus, de wereldwijde organisatie - erkend door UNESCO - die het kunst- en designonderwijs én -onderzoek verenigt. Cumulus is een forum voor partnerschap en overdracht van kennis en best practices, niet alleen tussen academische instellingen en organisaties, maar ook tussen industrie en bedrijfsleven. Cumulus bestaat nu uit meer dan 340 leden uit 61 landen.

Waarom lid worden van Cumulus?

Het was het departement Industrial Systems Engineering and Product Design - waartoe lesgevers en onderzoekers Industrieel Ontwerpen aan de UGent Campus Kortrijk behoren - die het voortouw nam om lid te worden van Cumulus.

Prof. Marina Emmanouil, docent Methodisch ontwerpen en Industriële vormgeving en Geschiedenis, UGent Campus Kortrijk: " We zijn ervan overtuigd dat design een sleutelrol kan spelen in het ontwikkelen en verder versterken van het primaire doel van de UGent om bij te dragen en terug te geven aan de maatschappij door zowel nationale als internationale troeven en netwerken te mobiliseren."

Dit lidmaatschap plaatst de UGent in het centrum van een krachtige en flexibele internationale gemeenschap binnen de academische wereld en het bedrijfsleven, en leidt tot een aantal directe mogelijkheden voor zowel studenten als collega's.

De ingenieursstudenten kunnen deelnemen aan ontwerpwedstrijden over uiteenlopende dringende onderwerpen, zoals duurzaamheid en toekomstgericht designonderwijs. Via wedstrijden, summer schools en tentoonstellingen kan het talent van de jongeren aan de UGent worden gepromoot en kan de zichtbaarheid van hun werk worden vergroot. Bovendien kunnen ze deel uitmaken van internationale studentengemeenschappen om hun stem te laten horen over kwesties die de jongere generatie wereldwijd aanbelangen.

Via Cumulus kunnen docenten deel uitmaken van internationale conferenties en van mobiliteitsprogramma's over de hele wereld. Ze kunnen deelnemen aan werkgroepen (bijvoorbeeld voor internationalisering) die verschillende onderwerpen bespreken via online webinars die bedoeld zijn om de hele academische gemeenschap te helpen dichterbij te komen en elkaar te helpen gedijen bij de actuele uitdagingen.

Meer info en contactpersoon:

• Cumulus contact voor UGent: prof. Marina Emmanouil, marina.emmanouil@ugent.be.
  • Prof. Emmanouil geeft informatie over hoe u kan deelnemen aan het Cumulus forum en hoe u studenten en collega's van uw departement of/en met uw industriepartners kan mobiliseren.

Lees meer artikels over: