De UGent (Campus Kortrijk) durft ondernemen

(08-04-2020) Expedition DO! begeleidt ondernemende studenten en onderzoekers 7 intensieve maanden lang om hun idee om te zetten naar een onderneming.

Na een selectieronde werden 17 teams geselecteerd die vorige maand van start gingen in een (voorlopig online) traject.

Op het programma: coaching ter plaatse, begeleiding door experts, intensieve bootcamp-weekends en thematische workshops. De teams zullen de komende maanden verder gestimuleerd worden via meerdere pitchmomenten voor een externe jury van experten.

Op 7 oktober is iedereen welkom voor het slotevenement van deze expeditie. Het wordt een interessante avond waarop de 8 finalistenteams zich volledig focussen op hun overwinningspitch. Voor de winnende teams eindigt de expeditie in Helsinki, waar Slush doorgaat, een van de grootste start-up-bijeenkomsten ter wereld.

Artificial intelligence en mobiliteit inspireren de teams van Campus Kortrijk

Van de 17 geselecteerde teams zijn er 2 studententeams die hun roots hebben in de industrieel ingenieursopleiding Industrieel Ontwerpen aan de UGent Campus Kortrijk.

1. SCARAB-sports: technologie voor topsporters

Team SCARAB-sports Matthias, Oliver en Tanguy van het team SCARAB-sports ontwerpen interactieve en slimme technologische toepassingen voor topsporters.

Vanuit het vak Mechatronica ontwikkelden zij een eerste product: de ‘PL8’. Dat is een vorm van artificiële intelligentie met een camera, led-verlichting en sensoren die met voetbalspelers in interactie gaat en zo trainingen aanstuurt. Doordat de toepassing ook data bijhoudt, kunnen de spelers na de training een analyse van de oefening ontvangen.

Voor de ontwikkeling van het eerste prototype was de input van gevestigde waarden zoals KV Kortrijk en Zulte Waregem cruciaal. Met die positieve feedback gaat SCARAB-Sports aan de slag om een afgewerkt product op de markt te brengen. De ambitie stopt daar echter niet: Matthias, Oliver en Tanguy popelen al om ook andere sporten te vernieuwen.

2. Neat: slimme mobiliteit

Met Neat willen Nathan, Jerom, Jules, Fabrice en François de mobiliteit in steden verhogen. Daarbij ligt de klemtoon vooral op ‘the last mile’.

Team Neat

Met hun eerste product, ‘Lean’, een verbeterde versie van de elektrische step, wil het team snel schakelen. Het eerste prototype is intussen een feit. Na een grondige gebruikersanalyse wordt het een model waarbij minimalisme, oerdegelijke kwaliteit en veiligheid centraal staan. Op langere termijn willen de teamleden verder werken aan verbindende oplossingen in stedelijke mobiliteit.

Meedoen?

Hebt u zelf interesse om als expert of partner in het Expedition DO!-programma mee te draaien?

Wil u een nieuw product of een nieuwe toepassing laten testen in ons programma?