Een dik jaar geleden werd een zaadje geplant en nu is het zover! VEG-i-TEC opent binnenkort de deuren.

(27-04-2021) VEG-i-TEC, een unieke proeffabriek waar wetenschappers en ondernemers de voedingsindustrie een nieuwe toekomst geven.

Een duurzame blik op de samenwerking met de voedingsindustrie

Bij VEG-i-TEC staan het verwerken van gezonde en kwaliteitsvolle voeding, efficiënte verpakkingsmiddelen en duurzaamheid centraal. Het is een proeffabriek waar innovatieve toepassingen voor de voedingsindustrie worden uitgetest in samenwerking met onderzoekers, studenten, bedrijven en de overheid. In de piloothallen staan verschillende testopstellingen voor de verwerking van groenten en aardappelen, van oogst tot verpakking op semi-industriële schaal. Veel aandacht gaat ook naar de duurzame behandeling en het hergebruik van (afval)water in de voedingsindustrie. Innovatieve methodes zoals fermentatie om biomassa te verwerken tot nieuwe grondstoffen krijgen hier concreet vorm.

Bijzondere aandacht gaat naar het zuinig en doelmatig inzetten van energiestromen en het slim gebruik ervan bij het verwerken van voedsel.

Testen, testen, testen

De belangrijkste activiteit van VEG-i-TEC is kennisoverdracht en samenwerking met de verschillende partners uit de voedingsindustrie zoals de machinebouw en de watertechnologie, zowel lokaal als internationaal. Naast doorgedreven wetenschappelijk onderzoek en het testen en implementeren van nieuwe technologieën, is er ook aandacht voor workshops, demo's en trainingen. Voor de studenten industrieel ingenieur in de Circulaire Bioprocestechnologie aan de UGent Campus Kortrijk is de aanwezigheid van de piloothal een directe kennismaking met het werkveld.

Energieneutraal gebouw

Met de bouw van VEG-i-TEC in Kortrijk investeert de UGent in de ontwikkeling en de groei van duurzame partnerschappen door middel van innovatie en samenwerking. Het gebouw zelf werd gerealiseerd volgens de nieuwste energieneutrale technieken die in het beleidsplan van de universiteit zijn opgenomen. Zo wordt het aangesloten op het warmtenet van de stad Kortrijk, zorgen zonnepanelen voor de nodige elektriciteit en is elke ruimte efficiënt ingericht en benut. De inplanting van het gebouw is perfect geïntegreerd in het omgevingsplan dat een groene long vormt met Kortrijk Weide en gemakkelijk bereikbaar is via de voetgangers- en fietstunnel vanaf het Nelson Mandelaplein.

Opening gebouw

Op 10 september 2021 (namiddag) opent VEG-i-TEC in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde CrevitsDe gasten krijgen een uitgebreide rondleiding en onderzoekers geven een woordje uitleg bij de proefopstellingen. Noteer alvast de datum in je agenda.

VEG-i-TEC kwam tot stand dank zij de samenwerking tussen nationale en internationale partners binnen diverse EFRO projecten: EFRO 1222 Onderzoeksgebouw VEG-i-TEC; EFRO GTI 1175 Proeftuin Voeding-Water; Interreg-projecten: FWVl VEG-i-TEC; NWE Water Test Network. Met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Agentschap Innoveren & Ondernemen, Provincie West- en Oost-Vlaanderen, EFRO-Vlaanderen en VLAIO.