Knappe Koppen (21 - 25 januari 2019)

(10-12-2018)

Knappe Koppen (16 - 18 januari en 23 - 25 januari 2017)

De 'Knappe Koppen' activiteiten aan de UGent Campus Kortrijk lopen van maandag 21 tot en met vrijdag 25 januari 2019. In die week kunnen leerkrachten en laatstejaars uit het Secundair Onderwijs hun wetenschappelijke honger stillen met het gevarieerde aanbod workshops van de UGent Campus Kortrijk.

De UGent Campus Kortrijk biedt thema's aan die aansluiten bij uw les fysica, chemie, biologie, elektriciteit of informatica.

Overzicht workshops UGent Campus Kortrijk - januari 2019:

Ontdek de wondere wereld van de fysica

De leerlingen worden opgesplitst in groepjes van 2 of 3 om onder begeleiding één van de volgende workshops uit te voeren:

 • de lichtsnelheid meten
 • de valversnelling bepalen met een omkeerbare slinger
 • gedempte en gedwongen trillingen onderzoeken
 • de invloed van afstand en afscherming op radioactieve straling nagaan
 • spectraallijnen analyseren met een spectroscoop en de microscoop.

Van elke workshop is slechts één opstelling beschikbaar, dus elk groepje voert een andere workshop uit.

Daarnaast is er een tweede klassikale workshop omtrent voortplanting en terugkaatsing van lopende golven en het ontstaan van staande golven. Deze klassikale workshop kan, als u dat wil, vervangen worden door een extra workshop uit het voorgaande aanbod.

Voor wie? Leerlingen met een goede basiskennis fysica (max. 15 leerlingen)
Data:
di. 22/01 (vm) en do. 24/01 (vm)
Contactpersoon:
Meebrengen? Je rekenmachine

 

Groene polymeren

De leerlingen bereiden zelf een aantal kunststoffen (Nylon, Polyurethaan en Styreen). Nadien worden aan de hand van een aantal eenvoudige proeven enkele belangrijke kenmerken van kunststoffen gedemonstreerd (brandgedrag, het al dan niet oplossen en het uitzicht). Enkele spectaculaire eigenschappen van polymeren zoals superabsorberend gedrag en coagulatie/flocculatie worden gedemonstreerd. De klas wordt vooraf opgesplitst, waarbij elke leerling alle subactiviteiten (zes) doorloopt (rotatiesysteem).


Voor wie? Leerlingen met minimum 4 uur wiskunde maar bij voorkeur meer (max. 20 leerlingen)
Data: dinsdag 22/01 (voormiddag - nog 14 plaatsen), donderdag 24/01 (voormiddag), vrijdag 25/01 (voormiddag)
Contactpersoon
:
Meebrengen? Labojas en veiligheidsbril

 

Workshop: Hoe ziet onze maatschappij eruit in 2050?

Iedereen denkt wel eens na over hoe zijn of haar toekomst er zal uitzien. Of, over hoe anders de maatschappij er binnen x-aantal jaren zal uitzien. Sommigen hebben een algemeen beeld over de toekomst, anderen zijn dan weer heel specifiek in hun visie.

(Product)ontwerpers zijn per definitie bezig met het vormgeven van onze toekomst. Wat vandaag bedacht en gemaakt wordt, komt pas ‘morgen’ op de markt. Ontwerpers moeten bij hun creaties dus rekening houden met de 'toekomstige wereld' waarin we zullen leven. Dat vergt enerzijds een brede interesse en kennis, en anderzijds verbeelding.  

Deze workshop bestaat uit 2 delen. In deel 1 brainstormen de leerlingen, op basis van een template, in groepjes van 4 over de gekozen ‘potentiële verandering’ in de toekomst. Deze verandering kan technologisch, maar ook ecologisch of sociaal zijn.  De leerlingen maken een storyboard voor een ‘persoon’ die in de toekomst leeft die zij zelf hebben bedacht. Ze creëren zijn/haar verhaal, als het ware ‘een dag in het leven van…’. De verschillende teams presenteren hun verhaal aan elkaar.

In het vervolg van de workshop bedenken de teams een product dat gelinkt is aan de toekomst die ze net gecreëerd hebben. Welke soort zaken zal je nodig hebben in deze toekomst? Maak iets, het hoeft niet functioneel te zijn of te lijken op iets dat we vandaag kennen en overtuig het publiek dat ze jouw product echt nodig hebben binnen afzienbare tijd.

 

Voor wie? Leerlingen uit de 3e graad ASO/TSO met minstens 5 à 6 uur wiskunde
Data: ma. 21/01 (voormiddag)
Contactpersoon:
Meebrengen? niks nodig

 

Bouw je eigen elektrische motor?

In 1821 demonstreerde Michael Faraday voor het eerst het principe van de moderne elektromotoren. Dat principe is gebaseerd op de bekende wet van Faraday-Lenz. In deze workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. De studenten krijgen wat achtergrondinformatie i.v.m. elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (vb. een magnetisch kanon).


Voor wie?
Leerlingen uit 3e graad IW of een andere wetenschappelijke richting met minstens 5 à 6 uur wiskunde (max. 24 leerlingen)
Data: do. 24/01 (voormiddag) of do. 24/01 (namiddag)
Contactpersoon:
Meebrengen? niks

 

Maak je eigen uitvindingen met LittleBits

In deze workshop ga je aan de slag met littleBits, kleine elektronicablokjes die je aan elkaar klikt om je eigen uitvinding te maken. We introduceren je in de wereld van littleBits aan de hand van een voorbeelden zoals een elektronische bellenblazer, auto of kunstmachine. Daarna is het aan jou! Voor wie geïnteresseerd is in STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) én zijn/haar creativiteit de vrije loop wil laten.

 

Voor wie? Leerlingen uit ASO/TSO (max. 20 leerlingen)
Data: .woe. 23/01 (voormiddag), do. 24/01 (voor- of namiddag) of vrij. 25/01 (voormiddag)
Contactpersoon:
Meebrengen? niks

  Inschrijven: 

  • Deelname aan de workshops is gratis.
  • Inschrijven kan tot en met 11 januari 2019 (of zolang er plaatsen beschikbaar zijn) door te e-mailen naar . Vermeld de workshop(s) waarvoor u inschrijft, de datum, het aantal leerlingen en hun opleiding/klas. Indien u wil lunchen op de campus, vermeld dit dan ook aub.
  • U ontvangt nog een aparte bevestigingsmail. Wij proberen immers zoveel mogelijk leerlingen te laten deelnemen zodat de plaatsen optimaal worden ingenomen.
  • De workshops in de voormiddag vinden plaats van 9 tot 12u; in de namiddag van 13.30 tot 16.30u, tenzij anders vermeld.
  • Alle workshops vinden plaats op de UGent Campus Kortrijk, Graaf Karel de Goedelaan 5 in Kortrijk.
  • Wilt u op de Campus Kortrijk blijven lunchen (zelf lunch meebrengen of ter plaatse kopen), dan kan u dit  melden aan

  Vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar hilde.robberecht@ugent.be of bel Hilde op het nummer 056 29 26 00 of gsm 0479 95 70 88.