Nieuw gebouw voor de UGent in Kortrijk

© Abscis Architecten (vergrote weergave)

© Abscis Architecten

(22-06-2020) De UGent breidt uit in Kortrijk: eind volgend jaar bouwt de universiteit er een gloednieuwe uitvalsbasis voor de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en de centrale administratie van de UGent in Kortrijk.

Dit centrale campusgebouw zal de UGent meer zichtbaar maken op de campus Kortrijk: de centrale administratie van de UGent Campus Kortrijk zal er immers haar intrek nemen.

Daarnaast zal het gebouw plaats bieden aan  een deel van de onderzoekers van de vakgroep Groene Chemie en Technologie en van de vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen.

Onderzoeks- en onderwijslabo’s apart

Gerenoveerd labo op de UGent Campus Kortrijk
Gerenoveerd labo op de UGent Campus Kortrijk
De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen krijgt op de UGent Campus Kortrijk al een hele tijd te maken met te weinig ruimte voor haar snel groeiende activiteiten. Daar moet dit nieuwe gebouw een antwoord op bieden. Bovendien kunnen de labo’s voor onderzoek en die voor onderwijs dankzij deze nieuwbouw van elkaar gescheiden worden.

“Door de opsplitsing van onderzoeks- en onderwijslabo’s komt er veel meer tijdsruimte vrij, zowel voor  onderzoek als voor de onderwijspractica die kenmerkend zijn voor een opleiding tot industrieel ingenieur”, verduidelijkt Prof. Ann Dumoulin (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent).

“De onderwijspractica zullen doorgaan in gloednieuw gerenoveerde labo’s in het gebouw dat de UGent nu al gebruikt op de campus, en dat al vanaf komend semester.”

Wat komt waar?

Foyer © Abscis Architecten
Foyer © Abscis Architecten

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door Abscis architecten. Het wordt 4 verdiepingen hoog, wat mooi aansluit bij de rest van de gebouwen op de campus.

Je komt binnen op het gelijkvloers, in de foyer. Daar zijn ook de centrale diensten gevestigd. Daar is het plafond bekleed met hout. In de visualisatie is geopteerd voor kurk, maar andere houtsoorten worden ook overwogen, zoals grenen. “Een sterk, duurzaam en warm element, dat ook terugkomt in de andere plafonds van de buitenkamers. Ook de trappen en het auditorium worden ermee ingepakt”, aldus Sofie Eggermont (Abscis Architecten).

Op de eerste verdieping komen een polyvalent lokaal en een auditorium. Labo’s en kantoren zal je op de eerste, tweede en derde verdieping vinden. Op de vierde verdieping komt een technische ruimte.

Aan het gebouw komt er ook een overdekte fietsenstalling voor studenten en personeel.

Tweede UGent-nieuwbouw op de campus

Dit gebouw is het tweede UGent-gebouw dat opgetrokken wordt op de nieuwe gronden van de campus Kortrijk: in december 2019 startte de UGent er ook met de bouw van VEG-i-TEC, een nieuw onderzoeks- en expertisecentrum voor de verwerking van groenten en aardappelen.

Dit campusgebouw zal zich situeren tussen de Graaf Karel De Goedelaan en het VEG-i-TEC-gebouw.

Start in 2021

Ann Dumoulin: “We hopen om de bouw te kunnen starten eind 2021. Wanneer het klaar zou zijn? We mikten aanvankelijk op het voorjaar van 2023. Corona heeft die planning wel al wat in de war gebracht. De impact daarvan op de timing zullen we nog moeten bekijken. Maar we hopen natuurlijk dat het snel vooruit kan gaan!”

UGent in Kortrijk 

De UGent Campus Kortrijk bestaat sinds het academiejaar 2013-2014. Toen werden de ingenieursopleidingen van Howest geïntegreerd binnen de Universiteit Gent. De campus is gevestigd in de gebouwen van Howest in Kortrijk, aan de Graaf Karel de Goedelaan 5.

De campus vormt industrieel ingenieurs met praktijkgerichte kennis, in nauwe aansluiting bij de huidige noden van het werkveld.

Om nog sterker in te zetten op de doorgedreven samenwerking met de bedrijven en met de regio, gaf de UGent Campus Kortrijk haar ingenieursopleidingen en onderzoek recent een nieuwe, unieke invulling.

De keuze voor deze vernieuwde opleidingstrajecten wordt extra versterkt door de komst van VEG-i-TEC (universitair onderzoeks- en expertisecentrum rond de verwerking van groenten en aardappelen), Flanders Make (strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie) op de groeiende nieuwe site van Kortrijk-Weide, en het Unesco Creative Design Region label waarmee Kortrijk werd bekroond.

VEG-i-TEC © archipelago
VEG-i-TEC © archipelago

Meer info