Industrieel Ontwerpen

Industrieel Ontwerpen

Algemene info over de opleiding industrieel ingenieur industrieel ontwerpen (IO) aan UGent Campus Kortrijk.

De opleiding

Ingenieurs Industrieel Ontwerpen (IO) ontwikkelen nieuwe producten of verbeteren bestaande producten en diensten. Dit innovatieproces is voor bedrijven een cruciale factor van vernieuwing en een industrieel ontwerper is een belangrijke motor in dit proces.

Tijdens je opleiding raak je bedreven in en gepassioneerd door diverse aspecten van het ontwerpen. Je leert een product ontwikkelen van idee tot realisatie. Met jouw unieke visie en ondernemingszin zet je technologie om in een design met toegevoegde waarde voor alle betrokkenen.

De opleiding Industrieel Ontwerpen is uniek in België. Je wordt opgeleid tot een polyvalente en toepassingsgerichte industrieel ingenieur en maakt kennis met alle aspecten van het industrieel ontwerpen. Al die aspecten leer je concreet toepassen in diverse ontwerpopdrachten, vaak in samenwerking met bedrijven.

Klik om het ontwerpdossier te bekijken
Klik om het ontwerpdossier te bekijken

Uitgebreide info

Lesmateriaal

Doorblader enkele cursussen uit 1e bachelor of bekijk een lesopname wiskunde.

Jobs

Bedrijven zoeken vaak creatieve ingenieurs die in staat zijn om vanuit nieuwe ideeën marktconforme producten te ontwikkelen.

Het beroepenveld van een master industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen is zeer ruim.

Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht.

De afgestudeerde industrieel ontwerpers van de laatste 2 jaar vonden allemaal binnen het jaar werk, tonen cijfers van VDAB.

Soorten jobs

 • (R&D)-ingenieur
 • concept / product designer
 • technisch- commercieel kader
 • productiemanager
 • mechanisch ontwerper, technisch Tekenaar, CAD designer
 • technical writer
 • UI/UX Designer
 • projectingenieur
 • zelfstandig ontwerper of ondernemer

Sectoren

 • Consumentengoederen
 • Interieur, hout, meubilair, standenbouw, vloerbekleding
 • Verlichting
 • Kunststoffen, matrijzenbouw
 • CAD, CAM, visualisaties (rendering)
 • Automotive, mechatronica, machinebouw
 • Engineering- en ontwerpbureaus
 • UX / interfacedesign
 • (technisch) textiel
 • Verpakkingsindustrie
 • Onderwijs en onderzoekscentra
 • Fietsindustrie (Video: Wat Ridley denkt over onze studenten )

Waar werken de afgestudeerden?

Sommigen hebben hun eigen zaak gestart. Enkele voorbeelden:

Thomas Popelier met Made by Night, Nathan De Baets en François Desmet met Taito, Marie Van den Broeck met Myaddon, Arno Penders en Jamil Joundi met Creative Therapy, Tobias Knockaert met STAAV , Chris Van de Voorde met JuuNoo, Jurgen Chanterie met ADOPT id,  Maarten Vanhoucke met Vanhoucke Machine Engineering, Jeremi Vanderstichele met Hooked Visuals, Célestin Desmadryl met Céless , Peter Herman met Ambiani , Mike Matheeussen met The Engineering Network. en Steven Van den Bremt  met Artori Product Architects

Daarnaast zijn er heel wat afgestudeerden aan het werk bij bedrijven:

AGC Flat Glass, Bailleul Ontwerpbureau, BARCO, Barry Callebaut - IBC, Bekaert, Bematrix, Betafence nv, Bombardier, CIDES, CNH Case New Holland, Comate, Creax, Curana, Daikin, Deceuninck nv, Derby Cycle Werke GmbH, Enthoven Assiociates, Extremis, Fiat Chrysler, Automobiles, FOCUS bikes in Stuttgart, Haco, Haelvoet, Honda Access Europe N.V., Imec, Lunoo, LVD, Materialise, Modular, Moebius Design, Namahn, Niko, Packo, Philips Lighting B.V., Pilipili, Pillas, Point Virgule, Quad industries, Renson NV, Ridley (Race Productions NV), Samsonite, S.A.P.I.A. nv, Sioen, Studio Dot, Symo, Team industries, Televic, TEN Engineering, THULE, Tupperware, Umbrosa, Unilin Decor, Vanhoucke Engineering, VDL Jonckheere Bus&Coach nv, DS Smith Verpakkingen, en nog vele andere.

Lees meer getuigenissen van afgestudeerde ingenieurs
Bekijk de Focus-WTV Campus reportage over IO-alumnus Ann-Sofie Denoo en docent Bert Vuylsteke, met een inkijk in de opleiding en het professionele leven van een Ing. Industrieel Ontwerpen

Unieke leeromgevingPresentatie elektrisch voertuig styling en CAID

Het Industrial Design Center (IDC) is een unieke en creatieve leeromgeving die volledig is afgestemd op projectgericht ontwerponderwijs. Vanaf de eerste lesweek treed je in rechtstreekse dialoog met je docenten en medestudenten, een leerervaring die uniek is aan de universiteit en die tot in je masterjaar centraal staat.

Het IDC beschikt ook over een materialenbibliotheek, een user experience lab voor gebruikersonderzoek en een ontwerpstudio specifiek uitgerust voor digitaal schetsen, fotografie, visualisaties, CAD, rendering en virtual reality.

Schakel- en voorbereidingsprogrammaProf. Jelle Saldien geeft consult aan studente.

 • Je hebt een diploma van professionele bachelor en je wil starten met de masteropleiding industrieel ontwerpen, dan brengt het schakelprogramma je de noodzakelijke academische en domeinspecifieke competenties bij. Je behaalt geen academisch bachelordiploma maar een toegangsticket naar de masteropleiding.
 •  Je hebt een diploma van academische bachelor en je wil starten met de masteropleiding industrieel ontwerpen, dan brengt het voorbereidingsprogramma je de noodzakelijke domeinspecifieke competenties bij. Slaag je in het voorbereidingsprogramma (1 jaar) dan kan je je masteropleiding IO aanvatten.
 • Selecteer in de studiekiezer bij vooropleiding het diploma dat je behaalde (of zal behalen) en je krijgt een overzicht van alle opleidingen aan de UGent Campus Kortrijk die aansluiten.

Internationale ervaringMasterstudenten IO op Tienanmen-plein, Beijing

Wil je ook een deel van je opleiding IO in het buitenland volgen: dit kan in het 3e jaar bij één van onze partneruniversiteiten in bijvoorbeeld Cardiff (UK), Milaan (It), Shanghai (China),....

Een fantastische internationale ervaring voor onze masterstudenten is de jaarlijkse studiereis naar China, met een unieke mix van bedrijfsbezoeken en culturele uitstappen.

IJkingstoets

Opgelet: om te starten aan de opleiding tot industrieel ingenieur moet je eerst de ijkingstoets afleggen.

Studentenvoorzieningen

Een kot zoeken, een fiets huren en meer studentenvoorzieningen

Inschrijven

Inschrijven aan de UGent

De onderzoeksgroepen

Binnen het onderzoek focussen we op verschillende aspecten van het industrieel ontwerpproces en passen daarbij de pragmatische 'research through design' methodologie toe. Dit wordt ondersteund door het gebruik van UCD (User-Centered Design) technieken in combinatie met het iteratief prototypen. Dit laat toe om met alle verschillende stakeholders in dialoog te gaan. Het doel is om het domein van industrieel ontwerpen beter te begrijpen en verder te verrijken met een impact op het onderwijs, industrie en onderzoek.

Onderzoek is georganiseerd binnen twee onderzoeksgroepen, Design Nexus en MICT. De onderzoeksgroepen zijn een belangrijke entiteit op het vlak van personeelsbeleid en het aantrekken van onderzoek financiering. Daarnaast bewaken ze de inhoud van het onderwijs, door deze telkens te toetsen en aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen binnen de respectievelijke onderzoeksdomeinen.

Contact

Stuur een e-mail naar info.kortrijk@ugent.be voor:

 • Onderwijs/onderzoek: prof. Jan Detand
 • Stageplaatsen: Yannick Christiaens
 • Masterproeven: Olivier Rysman

Opbouw opleiding Industrieel ontwerpen

Programma ingenieursopleiding Industrieel Ontwerpen UGent Campus Kortrijk

Het opleidingstraject Industrieel Ontwerpen bestaat uit een bachelor- en een masteropleiding:

 • Bachelor of Science in de Industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen (3 jaar)
 • Master of Science in de Industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen (1 jaar)

Bachelor: industriële wetenschappen

Gemeenschappelijk eerste jaar Schets en vilten prototype IO

Uniek aan deze bachelor Industrieel Ontwerpen is dat je reeds in het eerste jaar een beperkt aantal ontwerpvakken krijgt. Verder is het eerste jaar gemeenschappelijk voor alle bachelors in de Industriële wetenschappen van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van Gent en Kortrijk.

Je maakt in je eerste jaar kennis met alle ingenieursdomeinen. Daardoor kan je met collega’s uit andere disciplines communiceren. En dat is een van de troeven van een ingenieur in vergelijking met een professionele bachelor of een pure wetenschapper.

Inhoudsopgave van ons handboek 'Productontwerpen'

Leerlijnen in tweede en derde bachelor

De bacheloropleiding wordt gekenmerkt door een aantal leerlijnen, waardoor je als student geleidelijk aan competenties opbouwt rond een bepaald thema (volgens de basisgedachte: making the things right) :

Vormgeving, ontwerpcommunicatie

Kernvakken: Grafische Ontwerpcommunicatie (2IO) - Industriële Vormgeving & Geschiedenis (3IO)

Gebruiksgericht ontwerpen

Kernvakken: Human Centered Design & Interaction Design (2IO), Co Creatie (3IO), Innovatiegericht & strategisch ontwerpen (3IO)

Integratie van technologie en interaction design

Kernvakken: Emerging Technologies (2IO)

Materialen, productie, assemblage, prototyping

Kernvakken: Materialen (1IO) , Industriële Productie (2IO), Ontwerp in functie van geavanceerde, digitale, productiesystemen (3IO), Materiaal en procesgericht ontwerpen (3IO)

Engineering en CAD

Kernvakken: Ontwerptools 1 (1IO), Ontwerptools 2 (2IO) - Geavanceerde CAD (2IO), CAE gericht ontwerpen (3IO)

 Methodologie, systeemgericht ontwerpen en duurzaamheid

Kernvakken: Introductie tot de circulaire economie (2IO), Methodologie (3IO), Cybernetica & systeemgericht ontwerpen (3IO)

Master: Industrieel OntwerpenMasterproef Bert Boute: Optimalisatie van de buikligpositie tijdens borst-radiotherapie

Een master in de industriële wetenschappen industrieel ontwerpen is de “architect” van de producten en systemen van de toekomst. Hij/zij heeft oog voor nieuwe maatschappelijke en technologische trends.

Die kijk op de toekomst vertaalt zich in een passie voor design, innovatie en de durf om te veranderen. De master industrieel ontwerpen creëert en realiseert de juiste dingen en blinkt uit in integrale productontwikkeling, systeemgericht en duurzaam ontwerpen, innovatiegericht ondernemerschap, vormgeving en styling en ontwerpgerichte onderzoekscompetenties. Masters industrieel ontwerpers zoeken ook steeds verdere professionalisering.

In je masterjaar leer je diverse ontwerpgerichte onderzoeksmethodes aan. Al jouw competenties worden samengebracht en getoetst in verschillende multidisciplinaire projecten en in de masterproef.

De nadruk bij deze projecten ligt in eerste instantie op het definiëren van een goede onderzoeksvraag.De bedoeling is uiteraard wel om een kwalitatief ontwerpresultaat te bereiken dat een antwoord biedt op de vraag (volgens de basisgedachte: making the right things).

 

facebook_mpa

Ontdek het dagelijks reilen en zeilen van de opleiding op onze facebookpagina