Industrieel Ontwerpen

De opleiding

Ingenieurs Industrieel Ontwerpen (IO) ontwikkelen nieuwe producten of verbeteren bestaande producten en diensten. Dit innovatieproces is voor bedrijven een cruciale factor van vernieuwing en een industrieel ontwerper is een belangrijke motor in dit proces.

Tijdens je opleiding raak je bedreven in en gepassioneerd door diverse aspecten van het ontwerpen. Je leert een product ontwikkelen van idee tot realisatie. Met jouw unieke visie en ondernemingszin zet je technologie om in een design met toegevoegde waarde voor alle betrokkenen.

De opleiding Industrieel Ontwerpen is uniek in België. Je wordt opgeleid tot een polyvalente en toepassingsgerichte industrieel ingenieur en maakt kennis met alle aspecten van het industrieel ontwerpen. Al die aspecten leer je concreet toepassen in diverse ontwerpopdrachten, vaak in samenwerking met bedrijven.

Klik om het ontwerpdossier te bekijken
Klik om het ontwerpdossier te bekijken
Uitgebreide info

Werk van studenten

Is industrieel ontwerpen iets voor mij? Wat inspiratie

Lesmateriaal

Doorblader enkele cursussen uit 1e bachelor of bekijk een lesopname wiskunde.

Jobs

Bedrijven zoeken vaak creatieve ingenieurs die in staat zijn om vanuit nieuwe ideeën marktconforme producten te ontwikkelen.

Het beroepenveld van een master industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen is zeer ruim.

Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht.

De afgestudeerde industrieel ontwerpers van de laatste 2 jaar vonden allemaal binnen het jaar werk, tonen cijfers van VDAB.

Soorten jobs

  • (R&D)-ingenieur
  • concept / product designer
  • Product Manager
  • technisch- commercieel kader
  • productiemanager
  • mechanisch ontwerper, technisch Tekenaar, CAD designer
  • technical writer
  • UI/UX Designer
  • projectingenieur
  • zelfstandig ontwerper of ondernemer

Sectoren

  • Consumentengoederen
  • Interieur, hout, meubilair, standenbouw, vloerbekleding
  • Verlichting
  • Kunststoffen, matrijzenbouw
  • CAD, CAM, visualisaties (rendering)
  • Automotive, mechatronica, machinebouw
  • Engineering- en ontwerpbureaus
  • UX / interfacedesign
  • (technisch) textiel
  • Verpakkingsindustrie
  • Onderwijs en onderzoekscentra
  • Fietsindustrie (Video: Wat Ridley denkt over onze studenten )

Waar werken de afgestudeerden?

Sommigen hebben hun eigen zaak gestart. Enkele voorbeelden:

Thomas Dhaenens met Kamerheld, Pieter Dondeyne met Circular Matters, Dries Laperre met Surplace, Yves Parent met Solidify, Thomas Popelier met Made by Night, Nathan De Baets en François Desmet met Taito, Marie Van den Broeck met Myaddon, Arno Penders en Jamil Joundi met Creative Therapy, Tobias Knockaert met STAAV , Chris Van de Voorde met JuuNoo, Jurgen Chanterie met ADOPT id, Maarten Vanhoucke met Vanhoucke Machine Engineering, Bram Carton met Carton Grafisch ontwerp & Branding, Jeremi Vanderstichele met Hooked Visuals, Célestin Desmadryl met Céless , Peter Herman met Ambiani , Mike Matheeussen met TEN Group / Oniki Studios en Steven Van den Bremt met Artori Product Architects.

Daarnaast zijn er heel wat afgestudeerden aan het werk bij bedrijven:

AGC Flat Glass, Bailleul Ontwerpbureau, BARCO, Bekaert, Bematrix, Betafence nv, Bombardier/Alstom, CIDES, CNH Case New Holland, Comate, Creax, Curana, Daikin, Deceuninck nv, Derby Cycle Werke GmbH, Enthoven Assiociates, Extremis, FCA - Fiat Chrysler Automobiles, FOCUS bikes in Stuttgart, Haco, Haelvoet, Honda Access Europe N.V., Imec, Lunoo, LVD, Materialise, Modular, Moebius Design, Namahn, Niko, Packo, Philips Lighting B.V., Pilipili, Pillas, Point Virgule, Quad industries, Renson NV, Ridley (Race Productions NV), Samsonite, S.A.P.I.A. nv, Sioen, Studio Dot, Symo, Team industries, Televic, TEN Engineering, THULE, Tupperware, Umbrosa, Unilin Decor, Vanhoucke Engineering, VDL Jonckheere Bus&Coach nv, DS Smith Verpakkingen, en nog vele andere.

Lees meer getuigenissen van afgestudeerde ingenieurs
Bekijk de Focus-WTV Campus reportage over IO-alumnus Ann-Sofie Denoo en docent Bert Vuylsteke, met een inkijk in de opleiding en het professionele leven van een Ing. Industrieel Ontwerpen

Zicht van bovenaf op de werkplaats waar de assemblage van de prototypes gebeurt, rechts in beeld één van de vele lasercuttersUnieke leeromgeving

Het Industrial Design Center (IDC) is een unieke en creatieve leeromgeving die volledig is afgestemd op projectgericht ontwerponderwijs. Vanaf de eerste lesweek treed je in rechtstreekse dialoog met je docenten en medestudenten, een leerervaring die uniek is aan de universiteit en die tot in je masterjaar centraal staat.

Het IDC beschikt ook over een materialenbibliotheek, een user experience lab voor gebruikersonderzoek en een ontwerpstudio specifiek uitgerust voor digitaal schetsen, fotografie, visualisaties, CAD, rendering en virtual reality.

Prof. Jelle Saldien geeft consult aan studente.Schakel- en voorbereidingsprogramma

  • Je hebt een diploma van professionele bachelor en je wil starten met de masteropleiding industrieel ontwerpen, dan brengt het schakelprogramma je de noodzakelijke academische en domeinspecifieke competenties bij. Je behaalt geen academisch bachelordiploma maar een toegangsticket naar de masteropleiding.
  • Je hebt een diploma van academische bachelor en je wil starten met de masteropleiding industrieel ontwerpen, dan brengt het voorbereidingsprogramma je de noodzakelijke domeinspecifieke competenties bij. Slaag je in het voorbereidingsprogramma (1 jaar) dan kan je je masteropleiding IO aanvatten.
  • Selecteer in de studiekiezer bij vooropleiding het diploma dat je behaalde (of zal behalen) en je krijgt een overzicht van alle opleidingen aan de UGent Campus Kortrijk die aansluiten.

Internationale ervaring

Wil je ook een deel van je opleiding IO in het buitenland volgen: dit kan in het 3e jaar bij één van onze partneruniversiteiten in bijvoorbeeld Cardiff (UK), Milaan (It), Shanghai (China),....

IJkingstoets

Opgelet: om te starten aan de opleiding tot industrieel ingenieur moet je eerst de ijkingstoets afleggen.

Studentenvoorzieningen

Een kot zoeken, een fiets huren en meer studentenvoorzieningen

Inschrijven

Inschrijven aan de UGent

De onderzoeksgroepen

Binnen het onderzoek focussen we op verschillende aspecten van het industrieel ontwerpproces en passen daarbij de pragmatische 'research through design' methodologie toe. Dit wordt ondersteund door het gebruik van UCD (User-Centered Design) technieken in combinatie met het iteratief prototypen. Dit laat toe om met alle verschillende stakeholders in dialoog te gaan. Het doel is om het domein van industrieel ontwerpen beter te begrijpen en verder te verrijken met een impact op het onderwijs, industrie en onderzoek.

Onderzoek is georganiseerd binnen twee onderzoeksgroepen, Design Nexus en MICT. De onderzoeksgroepen zijn een belangrijke entiteit op het vlak van personeelsbeleid en het aantrekken van onderzoek financiering. Daarnaast bewaken ze de inhoud van het onderwijs, door deze telkens te toetsen en aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen binnen de respectievelijke onderzoeksdomeinen.

Contact

Stuur een e-mail naar info.kortrijk@ugent.be voor:

  • Onderwijs/onderzoek: prof. Jan Detand
  • Stageplaatsen: Yannick Christiaens
  • Masterproeven (meer info): Olivier Rysman

Gerelateerde inhoud