Machine- en productieautomatisering

De opleiding

Ingenieurs Machine- en Productieautomatisering bouwen mee aan de wereld van morgen. Je ontwerpt machines die de basis vormen van de geautomatiseerde industrie.

Door de combinatie van elektromechanisch ontwerp en intelligentie zijn de machines efficiënt, flexibel inzetbaar en zorgen ze voor een competitieve industrie.

Het gaat om bewegende machines die op een snelle, intelligente en duurzame manier producten produceren of taken uitvoeren. Gekende voorbeelden van dergelijke ontwerpen zijn robots en cobots, geautomatiseerde voertuigen, 3D-printers en alle geavanceerde productiemachines.

Snakeboard_student"In deze opleiding ben je geen nummer. Je wordt persoonlijk begeleid op weg naar je masterdiploma. Er staat een professioneel en tegelijk heel bereikbaar docententeam voor je klaar. De studiereizen naar Duitsland en China waren echte voltreffers. Al deze elementen vormden een belangrijke factor om te beslissen ook mijn professionele loopbaan hier te starten. Als onderzoeksmedewerker in hydraulische aandrijfsystemen deed ik heel wat kennis en expertise op. Het komt me nu goed van pas in mijn huidige job." 

Carl Dousy, Advanced Powertrain Engineering bij Dana Belgium NV in Brugge.

Lesmateriaal

Doorblader enkele cursussen uit 1e bachelor of bekijk een lesopname wiskunde.

Voorbeeldles wiskunde

Voorbeeldles wiskunde in 1e bachelor

Unieke infrastructuur

De opleidingsomgeving waarin je terechtkomt, is uniek in België. Onze grote troef is de state-of-the-art labo-omgeving waar je de laatste ontwikkelingen op vlak van machine-ontwerp en automatisering kan volgen aan de hand van échte opstellingen uit jouw toekomstige industriële omgeving. Dit is mogelijk door de nauwe samenwerking met de bedrijven uit de regio, waarbij heel wat studenten hun masterproef uitvoeren.

De regio West-Vlaanderen staat bekend om zijn vele ondernemingen die focussen op de maakindustrie. Deze bedrijven genieten zelfs internationale faam. Om dit unieke karakter in de toekomst verder te versterken en de regio een economische boost te geven, beslisten twee gerenommeerde onderzoekscentra (Flanders Make en POM West-Vlaanderen) om een vestiging uit te bouwen bij onze campus in Kortrijk, waarin onze opleiding participeert.

Een blik in het labo productie-automatisering (Campus TV / Focus WTV):

Studentenvoorzieningen

Jobs

RobotarmAls industrieel ingenieur kan je terecht in een waaier aan sectoren en bedrijven. Eén ding is zeker: het beroep van industrieel ingenieur is dynamisch, boeiend en creatief. En niet onbelangrijk: het diploma is zeer gegeerd op de arbeidsmarkt!

Soorten jobs

De verscheidenheid aan jobs is bijzonder groot. Een groot deel van de afgestudeerden komt in technische, management- of commerciële functies terecht: als automatiseringsingenieur, R&D ingenieur, productie-en onderhoudsingenieur (hout, textiel, kunststof, voeding, ...), sales engineer, technisch verantwoordelijke, projectmanager, service ingenieur, veiligheids-verantwoordelijke, electrical engineer of docent, ...

Sectoren

Je kan terecht in sectoren als machinebouw, metaalindustrie, elektronica, integratoren, de dienstensector (ziekenhuizen, openbare diensten, transport ...). Ook studiebureaus nemen heel wat ingenieurs in dienst. Andere belangrijke werkgevers zijn de overheid, parastatale instellingen (vb. Federaal Planbureau, Regie der Gebouwen...) en het onderwijs. Ook een carrière in een onderzoeksinstelling behoort tot de mogelijkheden. Of misschien start je je eigen bedrijf op?

Ingenieurs aan het werk

Oud-student Andreas Verschuere aan de slag bij Pattyn:

Oud-student Lawrence De Bruyne aan de slag bij Tremec:

Schakelprogramma

Wat?

  • Je hebt een diploma van professionele bachelor en je wil starten met een masteropleiding
  • Het schakelprogramma brengt je de noodzakelijke academische en domeinspecifieke competenties bij
  • Je behaalt geen academisch bachelordiploma maar een toegangsticket naar de masteropleiding
Vanaf academiejaar 2022-2023 verandert er heel wat voor studenten die in een schakelprogramma willen instappen:
faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur

Vooropleiding

Je kan instromen na een professionele bachelor in de: 

  • elektromechanica
  • ontwerp- en productietechnologie
  • elektronica-ICT

Opbouw

"Na mijn professionele bachelor Automatisering was ik op zoek naar een opleiding waar ik zowel mijn theoretische als praktische kennis kon versterken. Op beide vlakken was ik dan ook onmiddellijk verknocht aan de campus. Enerzijds door het energieke team van docenten en assistenten die altijd klaar staan. Anderzijds ook op het vlak van praktijk. De UGent Campus Kortrijk beschikt over goed uitgeruste labo’s die zichtbaar mee evolueren met de huidige automatiseringstechniek."

Tom Gurdebeke, consultant bij Actemium

IJkingstoets

  • Opgelet: om te starten aan de opleiding tot industrieel ingenieur moet je eerst de ijkingstoets afleggen. Schakelstudenten hoeven geen ijkingstoets af te leggen.

Inschrijven

Contact