Onderzoek

Hier vindt u een overzicht van de studies die momenteel worden uitgevoerd aan het Labo Diervoeding.

 

Andrea Brenes

Andrea Brenes bestudeert nutrient metabolisme in amfibieën

 

An Cools

An Cools geeft steun aan de doctoraatsstudenten van ons labo op experimenteel ontwerp en statistische analyse van de onderzoeksgegevens. Zij is ook verantwoordelijk voor de service met betrekking tot varkensvoeding die ons labo aanbiedt.

 

Annelies De Cuyper

Voeding strategieën en verzadiging mechanismen in carnivore soorten

Het doel van dit project is te onderzoeken hoe de keuze voor een bepaalde prooigrootte bij verschillende carnivore soorten mee geëvolueerd is met aanpassingen in de maaltijd grootte en de snelheid van de maaglediging, opname van voedingsstoffen en darmfermentatie. Vermits ondervoeding in dierentuinen nog steeds wordt gezien als een belangrijke oorzaak van problemen bij bedreigde soorten die in gevangenschap worden gekweekt, kan het ontrafelen van carnivore voedingsstrategieën en verzadigingsmechanismen van groot belang zijn. Ook bij vleesetende soorten die worden gehouden als gezelschapsdieren, zoals honden en katten, maar ook fretten bv., zijn er veel voedingsstoornissen die nog moeten ontrafeld worden. De oorsprong van die stoornissen ligt waarschijnlijk bij het niet aangepast zijn van het voedsel aan evolutionaire veranderingen.

 

Biruk Kebebe

Invloed van tannines op biobeschikbaarheid van darmmineralen bij herkauwers

Het onderzoek zal zich richten op de impact van de tannines op de darm minerale biobeschikbaarheid. Hierbij worden de concentraties van tannines en mineralen gemeten in de hele darm, vooral de afgifte van mineralen uit tannines. De laatste zal worden beoordeeld voor beide browsers en grazers. Tenslotte wordt de invloed van het toevoegen van polyethyleenglycol, proline en as op biobeschikbaarheid van darmmineralen bestudeerd.

 

Daisy Liu

Obesitas bij honden

Obesitas is een van de meest voorkomende voedingsstoornissen bij honden en net als bij mensen is zo ook geassocieerd met een aantal comorbiditeiten zoals insulineresistentie, hypertensie, orthopedische problemen en tumoren. Naast voeding en gebrek aan lichaamsbeweging als belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van obesitas, suggereert recent onderzoek in knaagdieren en mensen dat darmflora een bijkomende factor kan zijn. Dit project onderzoekt de rol van de darmflora en vetrijke diëten honden met overgewicht door te kijken naar microbiële samenstelling, fermentatie en metabole en immuunreacties van de hond.
Een tweede project onderzoekt het effect van obesitas op de nierfunctie, omdat ook bij de mens een verhoogde lichaamsconditie een risicofactor is voor vasculaire dysfunctie nierziekte. Nierfunctie zal worden getest met behulp van een nieuwe techniek CEUS (Contrast-versterkte echografie). In een tweede fase zal worden getest naar het effect van gewichtsverlies en van toegevoegde omega-3-vetzuren op renale perfusie in honden.

 

Arturo Muñoz

Arturo bestudert het metabolisme van amfibieën en de factoren die invloed hebben op dit metabolisme, met focus op het water kikker van het Titicacameer, Bolivia.

 

Luk Sobry

Luk Sobry is praktijkassistent en staat in voor het uitwerken en geven van de practica voor de 3de bachelor studenten en voor de studenten diergeneeskunde optie herkauwers en optie varken, pluimvee en konijn van het laatste jaar. Daarnaast begeleidt Luk ook laatstejaarsstudenten diergeneeskunde met hun Masterproef.

 

Donna Vanhauteghem

Donna houdt toezicht op het analytische werk van het onderzoek van ons labo en helpt bij de interpretatie van de resultaten.

 

Hubèrt van Hees

Hubèrt van Hees werkt bij Nutreco, maar doet zijn doctoraatsonderzoek over voeding van biggen in het kraamhok periode.

 

Wendy Wambacq

Wendy Wambacq is op 1 april 2013 gestart met haar residency voor de European College of Veterinary Comparative Nutrition (ECVCN) bij het Laboratorium Diervoeding. Zij geeft invulling aan de diensten paardenvoeding en voeding kleine huisdieren. Deze diensten stellen voedingsadviezen samen voor gehospitaliseerde dieren op de kliniek alsook voor externe patiënten.