Laboratorium voor Dierlijke Genetica

In het ‘Laboratorium voor Dierlijke Genetica’ (LDG) JPG-file van het LDG. wordt moleculair genetisch onderzoek uitgevoerd bij diverse huisdieren, meer specifiek het rund, varken, schaap, geit, paard, de hond, kat en bij bijen.

Dit onderzoek is zowel fundamenteel als klinisch en kan opgesplitst worden in 6 grote groepen:

  • Het opsporen van nieuwe mutaties verantwoordelijk voor genetische aandoeningen bij hond en kat.
  • Het ontwikkelen van nieuwe technieken (bv. whole exome sequencing) en analysetools (bv. R-packages) geschikt voor het analyseren van high-throughput sequencing data
  • De zoektocht naar (epi)genetische biomerkers geassocieerd met de ontwikkeling van ziektes
  • De ontwikkeling van verbeterde diagnostische methodes om aandoeningen te ontdekken, zowel op klinisch vlak (bv. de laxiteitsmethode voor de detectie van heupdysplasie) als op genetisch vlak
  • Het ontrafelen van de genetische aspecten van infectieziekten. Zo werd in het verleden onderzoek verricht op scrapie (schaap, geit), blauwtong (schaap), mastitis (rund) en E. coli ETEC infectie (varken). Momenteel ligt de focus op onderzoek bij bijen (in samenwerking met Prof. De Graaf, Fac. Wetenschappen), meer specifiek op resistentie tegen infectie met de varroa mijt en het deformed wing virus.
  • De functie van niet-coderende kleine RNA moleculen zoals microRNAs en circulair RNA op de vroeg-embryonale ontwikkeling van het rund met het oog op het ontwikkelen van niet-invasieve biomerkers voor embryokwaliteit.

 

Recent gepubliceerd onderzoek

 

Meer info vindt u onder Projecten.

    Daarnaast verstrekt het LDG fokadvies voor grote en kleine huisdieren, biedt het tal van genetische testen aan voor zowel bedrijven als particulieren en kan u hier ook terecht voor data-analyse en bio-informatica van een heel spectrum aan “-omics” technieken.

    Het LDG is tevens verantwoordelijk voor het onderwijs in de faculteit Diergeneeskunde met betrekking tot algemene en moleculaire genetica en pathogenetica. Daarnaast worden ook regelmatig bijscholingen via onder meer het instituut voor permanente vorming (https://acvetmed.ugent.be/) gegeven.

    Meer info