Ademhalingsproblemen bij het paard

Ademhalingsproblemen komen zeer frequent voor bij paarden. Er zijn verscheidene oorzaken waardoor een paard neusvloei heeft of kan gaan hoesten, zoals keelontsteking, luchtzakontsteking, longontsteking, borstholteontsteking enz. Gespecialiseerde onderzoeken zoals endoscopie, bronchoalveolaire lavage (BAL of longspoeling), arterieel zuurstof meting, echografie en radiografie laten toe om een onderscheid te maken tussen al deze mogelijke oorzaken.

Door middel van endoscopie gaat met met een flexibele camera (endoscoop) de bovenste luchtwegen, zoals de neusgangen, ethmoïden, luchtzakken, luchtpijp en hoofdbronchen, inspecteren. Een BAL laat toe om de graad van inflammatie in de diepere luchtwegen te bepalen en zo nodig een bacteriekweek aan te leggen. Op basis van de uitgevoerde onderzoeken kan een gerichte behandeling ingesteld worden.

Een dynamische endoscoop laat toe de luchtwegen van het paard tijdens inspanning te bekijken. Dynamische luchtwegaandoeningen kunnen dikwijls niet beoordeeld worden in rust. Het uitvoeren van een dynamische endoscopie is aangewezen bij paarden die hoesten, die een abnormaal geluid maken en bij paarden die plots een onverklaarbare prestatievermindering hebben.

Met moderne echo-apparatuur kan er een goed onderzoek van de longen en de borstholte uitgevoerd worden. Met deze techniek kan een overmaat aan vocht rond de longen, het verdwijnen van de lucht uit de longblaasjes, vergroeiingen tussen longvlies en pleura en tumor- of abcesvorming gedetecteerd worden. Onder echografische begeleiding kunnen zeer gericht staalnames gebeuren voor verder onderzoek.

Afhankelijk van de uiteindelijke diagnose wordt de gepaste behandeling ingesteld waarbij medicatie oraal, intramusculair, intraveneus of via verneveling toegediend kan worden.