Kliniek voortplanting grote huisdieren

Contact

Telefoonnummer paard (24/7) :  +32 9 264 75 66
Telefoonnummer rund en andere herkauwers (24/7) : +32 476 55 28 29
Adres: Salisburylaan 133 - ingang 6 - 9820 Merelbeke - België

Onze kliniek bestaat uit het team voortplanting grote huisdieren dat gespecialiseerd is in de voortplanting en verloskunde van de paarden  onder leiding van drs. Jan Govaere. Daarnaast staat het team Veegezondheid onder leiding van Prof. dr. Geert Opsomer paraat voor alles met betrekking tot de voortplanting en de verloskunde bij runderen. Onze teams worden mede ondersteund door assistenten, residents en interns.

Paard

In onze universiteitskliniek komen alle aspecten van de voortplanting en verloskunde bij het paard aan bod. Onder leiding van specialisten in dit vakgebied, zal elke patiënt afzonderlijk deskundig behandeld worden.

Opvolging van merries en embryospoelingen

Tijdens het seizoen (februari – augustus) worden merries opgevolgd voor inseminatie, zowel met vers als met diepvriessperma.

Ook voor embryospoelingen kan uw merrie bij ons terecht, de embryo’s zelf worden opgestuurd naar een deskundig centrum met draagmerries indien u zelf niet over draagmerries beschikt.

Probleemmerries

Naast de klassieke opvolging worden er vaak probleemmerries aangeboden waar we als kliniekinstelling extra aandacht aan kunnen besteden bij de opvolging en welke we met de gepaste therapie kunnen behandelen.

Geboortebegeleiding

Jaarlijks worden ongeveer 150 hoogdrachtige merries aangeboden om af te veulenen onder diergeneeskundige begeleiding. Ook merries waarbij de geboorte niet naar wens verloopt bij de eigenaar thuis, kunnen in spoed aangeboden worden.

OPU-ICSI

Van september tot april kan je je donor merrie aanbieden om via de OPU ICSI procedure in vitro embryo’s te laten produceren. De volledige procedure van OPU tot ICSI (al dan niet gevolgd door embryo transfer) gebeurt in onze kliniek. In de bijlage OPU ICSI FAQ (nederlands/francais) kan je meer informatie vinden, mocht je daarna nog vragen hebben kan je contact opnemen met ons:

Telefoonnummer paard (24/7) : +32 9 264 75 66

Hengsten

Naast de merriebegeleiding, engageren we ons ook voor het hengstenwerk. Alle faciliteiten zijn aanwezig waardoor we het volledige gamma kunnen aanbieden: de training van jonge hengsten om te leren dekken op een fantoom, afname en onderzoek van sperma en het verwerken van sperma voor gekoeld transport. Invriezen van hengstensperma behoort eveneens tot de mogelijkheden, hiervoor zijn we nationaal en Europees erkend. Ook epididymaal sperma kan bij ons ingevroren worden.

Artificiële voortplantingstechnieken

Dankzij de nauwe samenwerking met ons onderzoeksteam en gespecialiseerd laboratorium van de reproductieve biologie unit (RBU) blijven we up-to-date omtrent artificiële voortplantingstechnieken, zoals ovum pick-up (OPU) en intra-cytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Reeds in 2009 werd bij ons het eerste ICSI veulen geboren.

Rund en andere herkauwers

Partusbewaking en keizersnede bij het Belgisch witblauw rund

Jaarlijks worden er zo’n 300 dikbilrunderen in de kliniek aangeboden voor partusbewaking en keizersnede.

Omwille van de veranderde regelgeving omtrent IBR aanvaarden wij enkel runderen met een I3-statuut.

Lammerperiode

Vanaf februari worden er ook regelmatig schapen gebracht om af te lammeren onder diergeneeskundige begeleiding. Wanneer een normale verlossing niet mogelijk is, hebben we alle faciliteiten om over te gaan tot een keizersnede.

Moeilijke geboortes

Geboortes die niet vlot verlopen thuis, kunnen (na telefonische verwittiging) in spoed bij ons worden aangeboden. Dit voor zowel runderen, geiten, schapen als cameliden (alpaca, lama, …).

Stieren en rammen

Er worden ieder jaar ook enkele stieren en rammen aangeboden voor een (grondig) vruchtbaarheidsonderzoek. Een onvruchtbare dekstier of dekram is immers verantwoordelijk voor grote economische verliezen.

Bovendien is het mogelijk om sperma af te nemen en in te vriezen voor eigen gebruik.

Andere

Voor minder frequent voorkomende aandoeningen of problemen met betrekking tot fertiliteit kunt u ook steeds bij ons terecht. Als universitaire instelling zullen deze patiënten onze volle aandacht genieten.

Documenten

Hieronder vind je

 

 

 

Student bij paard