Neurologie: onderzoek

 

Soms wordt men geconfronteerd met paarden die slordig lopen. Er is geen duidelijk mank been aan te duiden. Klinische-neurologisch onderzoek en radiografieën van verschillende delen van het been geven geen specifieke diagnose. Veder onderzoek van de geleiding van het ruggenmerg is dan de volgende stap die men zou moeten nemen.

Op onze vakgroep werden er 2 technieken ontwikkeld die ons meer informatie kan geven over ruggenmerg of spieraandoeningen.

  1. Met de MMEP-test (een pijnloze test die uitgevoerd wordt op het rechtstaande paard) gaat men eerst de hersenen magnetisch stimuleren, vervolgens loopt de prikkel naar zowel de spieren van de voor- als de achterbenen. Het traject dat de prikkel aflegt kan uitgezet worden op een curve. Er zijn standaardtijden bepaald voor gezonde paarden en indien het ruggenmerg aangetast is, gaat de tijd tussen het stimuleren van de hersenen en het ontvangen van de prikkel verlengen. Zo weet men zeker dat de symptomen van slordig lopen, e.d. veroorzaakt worden door een beschadiging in het ruggenmerg.
  2. Met EMG wordt met een naalddetectie-onderzoek de elektrische activiteit in een bepaalde spier gemeten. De elektrische activiteit wordt met een toestel hoorbaar gemaakt en wordt vastgelegd op papier. Bepaalde afwijkende signalen zijn typisch voor bepaalde spieraandoeningen bij het paard (vb. HYPP bij Quarter Horses).

Het verrichte onderzoek in dit domein heeft geleid tot volgende publicaties - doctoraten