Museum Morfologie

In de loop van de voorbije 75 jaar werd aan de faculteit Diergeneeskunde een indrukwekkende verzameling morfologische museumpreparaten aangelegd.

Deze unieke collectie kwam tot stand als gevolg van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. De objecten worden door de studenten diergeneeskunde intensief gebruikt tijdens hun studie van de morfologie. Naast studenten en onderzoekers wordt het museum steeds meer bezocht door scholen, hobbyverenigingen, individuele museumbezoekers en kunstenaars.

De collectie bestaat uit drie types preparaten, namelijk skeletten, afgietsels en plastinaten van de huisdieren (hond, kat, paard, rund,...) en enkele exotische diersoorten.

Met de afgietseltechniek worden driedimensionale replica’s gemaakt van lichaamsholten (vb: buikholte) en holle organen (vb: bloedvaten). Daartoe wordt een kunsthars onder vloeibare vorm (monomeer) ingespoten. Wanneer het  hars uitgehard is (gepolymeriseerd) worden de omgevende weefsels opgelost met sterke corrosieven (kaliumhydroxide-oplossing).

De plastinatietechniek is een recent ontwikkelde techniek om weefsels te conserveren. Hierbij wordt het water uit de weefsels vervangen door aceton, dat vervolgens zelf wordt vervangen door kunststof (silicone). Na het uitharden van de silicone is het preparaat droog, elastisch en permanent houdbaar. De techniek werd op punt gesteld door de anatoom Gunther Von Hagens in 1977, bekend van de reizende tentoonstelling Körperwelten.

Contact :

Voor alle info en vragen over beschikbaarheid kan u terecht op volgend e-mail adres :

Bij gebruik van het Museum Morfologie dient u rekening te houden met volgend reglement.