Eerste editie "Mycoplasmas in Swine"

(07-07-2020)

Over wat gaat het?

De eerste editie van het boek “Mycoplasmas in Swine” werd eind juni 2020 door Acco uitgegeven. Het boek geeft een update aangaande alle wetenschappelijke, klinische en praktische informatie over pathogene mycoplasmen bij varkens. Varkens kunnen door verschillende mycoplasmen geïnfecteerd worden. Sommige ervan zijn belangrijke pathogenen die erge gezondheids- en welzijnsproblemen kunnen veroorzaken, en ook economisch veel schade teweegbrengen aan de sector. Andere mycoplasmen zijn niet pathogeen voor varkens en kunnen als commensalen beschouwd worden. De meeste nadruk in het boek werd gelegd op M. hyopneumoniae gezien dit de belangrijkste Mycoplasma soort is bij varkens. Ook andere pathogene species zoals M. hyorhinis, M. hyosynoviae en M. suis komen aan bod.

Voor wie is het?

Het boek bevat 14 hoofdstukken en werd geschreven door meer dan 30 internationale gerenommeerde wetenschappers en clinici. Elk hoofdstuk werd grondig beoordeeld door minstens twee onafhankelijke reviewers. Het boek is bedoeld voor onderzoekers van universiteiten, onderzoeksinstellingen en diagnostische laboratoria, personen betrokken in diergeneeskundige opleidingen, practici en dierenartsen en andere gezondheidsprofessionals werkzaam in de industrie.

Wie schreef het?

Professor Maes is hoofdeditor van het boek, samen met dr. Marina Sibila van het Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) in Barcelona (Spanje) en prof. M. Pieters van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Minnesota (US). Prof. Maes is ook de auteur van de hoofdstukken over epidemiologie en vaccinatie, samen met prof. Haesebrouck en dr. Boyen van onze faculteit. Daarnaast hebben ook andere collega’s van onze faculteit bijgedragen als reviewer (prof. M. Devreese, dr. B. Devriendt, prof. J. Dewulf).

Meer informatie

De editors zijn blij met het resultaat en danken iedereen die eraan heeft meegewerkt. Meer informatie over dit boek vind je op de volgende website:

Lees meer artikels over: