Wetenschapscafé Gent - Hormonen

When
20-03-2018 from 19:45 to 22:45
Where
Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22, 9000 Gent
Language
Dutch
Contact
wetenschapscommunicatie@augent.be
Website
http://www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/hormonen.htm
Add to my calendar

Prof. Lynn Vanhaecke is één van de sprekers op het "Wetenschapscafé Gent - Hormonen" (Hormonen op hol - hormoonverstorende stoffen - hormoonverstoorders)

Hormonen zitten overal, ook in het milieu en in onze voeding zoals bijvoorbeeld vlees of melk. Krijgen wij die binnen, en hoe gevaarlijk is dat? Waarop moeten we letten als we niet teveel hormonen willen binnenkrijgen?

Naast hormonen zijn er ook hormoonverstorende stoffen. Dit zijn stoffen zijn stoffen die de werking van hormonen in ons lichaam in de war sturen. Ze zitten in plastic verpakkingen, cosmetica, speelgoed, voeding, ... Zo komen ze in contact met onze huid, we ademen ze in, we eten ze op. Eénmaal in ons lichaam gedragen ze zich als onze eigen hormonen, of binden ze zich op onze hormoonreceptoren. Hoe bang moeten we er voor zijn?

Vraagjes

  • Is het gebruik van hormonen in de dierlijke productie toegelaten in Europa? En elders in de wereld?

  • Wat is het gevaar van mogelijke residuen van hormonen in vlees of melk voor onze gezondheid? Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die absoluut moeten vermeden worden?

  • Wat is het verschil met hormonen van plantaardige oorsprong, de zogenaamde fytohormonen? Zijn deze dan wel gezond?

  • Hoe komen hormonen in het milieu terecht? Hoe worden gemeten in onze voeding of in het milieu? Hoe slecht zijn hormonen voor het milieu? En wat is het risico voor onze gezondheid? Hoe kunnen wij de vervuiling van het milieu met hormonen beperken?

  • Wat zijn de schadelijke effecten van hormoonverstoorders? Klopt het dat ze zorgen voor verminderde vruchtbaarheid, autisme, ADHD, obesitas, diabetes, kanker?
  • Vanaf welke concentraties aan hormoonverstorende stoffen wordt een blootstelling gevaarlijk voor ons? Hoe kunnen we er ons tegen wapenen? Mogen we ons eten nog opwarmen in plastic potjes? Kopen we best enkel biologisch fruit? En wat met parabenen in onze deo?
  • Hoe worden de effecten van hormoonverstorende stoffen onderzocht? Wordt dit enkel bij dieren onderzocht, of ook bij mensen?

Gasten

Greet Schoeters

Greet is Hoogleraar 'Milieu en Gezondheid' aan de Universiteit Antwerpen en leider van het Vlaams Humaan Biomonitoringsprogramma. Ze is ook coördinator van de biomonitoring aan het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek).

Lynn Vanhaecke

Lynn is professor aan de Vakgroep 'Veterinaire Volksgezondheid en Voedselveiligheid' van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent). Ze doet chemische analyses op voedings- en milieustalen kijkt naar de mogelijke schadelijke gezondheidseffecten bij de mens.

Dieter De Cleene

Dieter De Cleene (@DieterDeCleene) is bio-ingenieur van opleiding, werkt als redacteur bij het populair-wetenschappelijke maandblad Eos, en zal het gesprek in goede banen leiden.