Workshop: leerlingen met een beperking voorbereiden op de arbeidsmarkt

22-03-2018 van 14:00 tot 17:30
Gent
Door wie
Astrid Mouton
astrid.mouton@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

In deze workshop gaan we dieper in op hoe GON begeleiders hun leerlingen met een beperking kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Context workshop

De transitie van een schoolomgeving naar een arbeidsmarkt is geen eenvoudige overgang. Om de drempel naar de arbeidsmarkt zo veel mogelijk te verkleinen, is het belangrijk om de schoolse vaardigheden af te stemmen en te vertalen naar de noden van de arbeidsmarkt.

In deze workshop gaan we dieper in op hoe leerlingen met een beperking zich kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt en welke rol hun begeleiders hierbij kunnen opnemen.

Programma

In het eerste deel van de workshop gaan we dieper in op het thema ‘solliciteren’:

• We gaan kijken hoe je de jongere kan voorbereiden om de functiebeperking bespreekbaar te maken met de werkgever gedurende de verschillende stappen van de sollicitatie.

• We reiken concrete tools hoe je zowel sterktes, zwaktes, impact van de beperking en ondersteuningsnoden in kaart kan brengen en bespreekbaar kan maken.

• We gaan dieper in op de analyse van de vacature en de aandachtspunten om een goede matching te realiseren.

• We stellen een plan van aanpak op om de sollicitatie voor te bereiden.

In het tweede deel gaan we dieper in op de verkenning van de arbeidsmarkt:

• We verkennen hoe je het jobdoelwit kan bepalen

• We gaan actief aan de slag met de tools van de VDAB om de schoolse vaardigheden te vertalen naar gevraagde competenties op de arbeidsmarkt.

Voor wie?

Begeleiders van leerlingen van secondair onderwijs met beperking

Waar en wanneer?

Donderdag 22 maart (14u00 – 17u30).

De inspiratiesessie vindt plaats te Gent (Coupure Link 653)

Kostprijs?

95 € per persoon

Inschrijven?

Inschrijven is mogelijk via deze link

Doelstellingen workshop

Na de workshop heeft u:

• Tools in handen om hun leerlingen voor te bereiden op de arbeidsmarkt (verkennen van de arbeidsmarkt, solliciteren).

• Kennis van de tools die de VDAB ter beschikking stelt.

• Inzichten hoe de schoolse vaardigheden kunnen worden omgezet naar arbeidscompetenties en ondersteuningsnood op de arbeidsmarkt.