Science Communication ('Schrijven voor niet-vakgenoten en pers')

Cluster

Communication skills

Doelgroep

Leden van alle Doctoral Schools

Deze cursus vervangt de vroegere cursussen Populair-wetenschappelijk schrijven en Wetenschapscommunicatie/Science Communication.

Niveau

Alle doctorandi

Inhoud (NL)

  • Als doctoraatsstudent en onderzoeker word je plots gevraagd om een artikel te schrijven voor een blad voor praktijkmensen of andere niet-vakgenoten. Hoe pak je dat aan? Hoe schat je in of je informatie hebt voor de meer algemene pers? Welke informatie moet dan vooraan in het persbericht, het opiniestuk of de blog?

Schrijven voor een ruim publiek is meer dan moeilijke woorden verklaren en achtergrondinformatie geven: lezers moeten zin krijgen om het verhaal te lezen.
Doelstelling van deze workshop is praktische handvaten te bieden waarmee doctoraatsstudenten zelf een populairwetenschappelijke tekst kunnen schrijven, bijvoorbeeld een blad over hun vakgebied voor niet-vakgenoten, een blog of een opiniestuk.

Gezien de omstandigheden vormde trainer Ann De Ron de bestaande workshop om tot een online workshop, met opdrachten en individuele feedback.

Deze workshop bestaat uit een korte openingssessie van een halfuur, gevolgd door 3 interactieve online sessies van elk 2 uur, met opdrachten.
Tijdens de namiddag van de tweede dag volgt individueel of in kleine groep een eindsessie met de trainer, met voor elk individuele feedback.

Elke deelnemer krijgt bovendien een exemplaar toegestuurd dat de trainer bij de workshop schreef: Schrijven met impact - Bereik als onderzoeker, expert of adviseur lezers buiten je vakgebied' https://www.lannoo.be/nl/schrijven-met-impact.
Geef bij je inschrijving het postadres door waarop je het boek wenst te ontvangen.
Je hoeft het boek niet zelf te bestellen, en het is ook niet de bedoeling dat je het boek vooraf leest. Het boek biedt achtergrond, extra voorbeelden en een praktisch stappenplan tijdens en na de workshop.  

Korte schrijfopdracht vooraf:
Schrijf een tekst van 10 regels voor je mededeelnemers: ook onderzoekers maar in een totaal ander vakgebied. Zorg dat je hun interesse wekt, dat ze de tekst boeiend zullen vinden.
Bij het begin van de workshop zal je horen wat je met deze tekst moet doen

Data en lesuren

cursus code data
NIEUW: interactieve ONLINE workshop ‘Schrijven voor niet-vakgenoten en pers’
SCH-2021-01 Dinsdag 10 + 17 November 2020 Di 10 november 2020:
9-10u: technische check-in
10u-10u30 korte interactieve online openingssessie in groep
10u30-11u opdracht bespreken met 1 andere deelnemer
11u-12u30 eerste interactieve online blok in groep
14u30-15u opdracht bespreken met 1 andere deelnemer
15u-17u tweede interactieve online blok in groep
individuele opdracht

Di 17 november 2020:
10-12u derde online blok in groep
namiddag: individueel of in kleine groep korte eindsessie met trainer

 

Inschrijven/Register

Volg deze link: https://eventmanager.ugent.be/sciencecomonlineschrijven

Indien de cursus volzet is kan u per e-mail vragen op de wachtlijst te komen

Lees het annuleringsreglement: cancellationpolicycourses

Inschrijvingsgeld/Registration fee

Gratis voor leden van de Doctoral Schools - Free of charge for members of the Doctoral Schools. The no show policy applies: no-show policy UGent

Lesgever/Teacher

Ann De Ron. De lesgeefster heeft ruime ervaring als journaliste. Ze werkte onder meer voor De Morgen, Knack, MO*Magazine en Natuur & Techniek. Ze coördineerde WeCom, een communicatieproject voor wetenschappers.

Aantal deelnemers/Number of participants

14

Evaluatiemethode (doctoral training programme)

Actieve deelname aan de workshops; tussentijdse opdrachten