Carola Hein: Sarton Medaille & Lezing

05-03-2020 van 16:00 tot 18:00
VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst, Rozier 1, 9000 Gent
Voeg toe aan mijn agenda

Carola HeinCarola Hein, Leerstoelhouder Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft, is internationaal een van de leidende figuren in de geschiedenis van de stedenbouw en de planning. Zij publiceert in dit onderzoeksdomein veel over onderwerpen die vaak gerelateerd zijn aan actuele ontwikkelingen, zoals havensteden, de Europese hoofdstad, naoorlogse wederopbouw en stedelijke en regionale planning in Japan, stedelijke transformaties in Hamburg, en de globale 'petroleumscape', een onderzoek dat in het kader van een Guggenheim Fellowship is gestart. Zij is eveneens de editor van het belangrijke 'Routledge Planning History Handbook', een internationaal overzicht van de planningsgeschiedenis, dat recent werd gepubliceerd (2017).

In haar Sarton lezing met als titel 'Oil and Water: Port city regions as nodes in global petroleumscape', zal zij het hebben over de globale architectuur van Petroleum en haar stedelijke en regionale repercussies in havensteden.

Aerial view of the oil installations in the port of Rotterdam (photo: Carola Hein).In de context van de lezing zal professor Carola Hein de Sarton Medaille worden toegekend als onderdeel van het Sarton programma van de faculteiten van Universiteit Gent. George Sarton (1884-1956) was een van de stichters van de geschiedenis van de wetenschappen als een academische discipline en was alumnus van Universiteit Gent. In 1902 startte hij aan deze universiteit als student in de Menswetenschappen alvorens over te schakelen naar de Natuurwetenschappen en de Wiskunde. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was hij gedwongen Gent te verlaten en uit te wijken naar Verenigde Staten waar hij zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste pioniers van de wetenschapsgeschiedenis.

Na de Sarton lezing wordt een receptie aangeboden
Gelieve uw komst te bevestigen via https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/carolahein