Lezing Vladimir Ivaneanu

Wanneer
13-05-2019 van 20:00 tot 22:00
Waar
Blauwe Foyer, deSingel, Antwerpen
Voertaal
Nederlands
Door wie
Malgorzata Maria Olchowska
Contact
Malgorzata.Olchowska@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Lezing Vladimir IvaneanuNaar aanleiding van de tentoonstelling De verdwenen stad nodigt curator Malgorzata Maria Olchowska (vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent) kunstenaar Vladimir Ivaneanu uit om op 13 mei een lezing te geven over de relatie tussen grafiek en architectuur.

In de Westerse geschiedenis levert grafiek een belangrijke bijdrage bij het verspreiden van de perspectiefideeën en het representeren van het ruimtelijke op een tweedimensionale drager. Ivaneanu staat in deze lezing stil bij de manier waarop theoretici zoals Alberti en Vitruvius in de Renaissance de grafiek gebruikten als hét medium om hun ideeën over ruimtelijkheid bekend te maken. In het grafisch werk van Canaletto en Piranesi ontdekken we hoe diep deze ideeën op het einde van de 18e eeuw in het Westers denken waren doorgedrongen en hoe ze onze kijk op de wereld hebben gevormd.

Ivaneanu neemt ook de Japanse prentkunst rond het midden van de 19e eeuw onder de loep. Samen met de fotografie, speelde die een sleutelrol in het doorbreken van een Westerse traditie van diepteweergave op een plat vlak. Ze droeg bij tot de ontdekking van een nieuwe abstracte, innerlijke ruimtelijkheid.

Meer info: