Paul Robbrecht, lezing Stad van kennis en cultuur

Wanneer
23-11-2017 van 19:30 tot 21:30
Waar
STAM, Godshuizenlaan 2, Gent
Voertaal
Nederlands
Website
http://stamgent.be/nl_be/evenementen/de-stadsacademie-stad-van-kennis-en-cultuur
Voeg toe aan mijn agenda

Paul Robbrecht, lezing Stad van kennis en cultuurStad van kennis en cultuur
Een concentratie aan collecties tussen Citadelpark, Waalse Krook en Bijloke
Lezing Paul Robbrecht

Deze avondlezing staat in het teken van de talrijke instellingen die als voornaamste opdracht hebben om collecties te bewaren en publiek toegankelijk te maken. Naast de vaste waarden heeft een aantal nieuwe archieven, bibliotheken en musea zich de voorbije jaren gevestigd in het Gentse stadsdeel gelegen tussen Bijloke, Citadelpark en Waalse Krook, ook wel het Kunstenkwartier genoemd. 

Over de verdere ontwikkeling van dit netwerk van culturele instellingen is weinig of geen reflectie opgestart. Het is echter een kans om de krachten die momenteel apart werkzaam zijn, in de toekomst meer te laten interageren. 

Om inzicht te bieden in het thema ‘Stad van kennis en cultuur’ is architect Paul Robbrecht (bureau Robbrecht en Daem architecten) wellicht een van de meest aangewezen personen. Zijn ervaring met het thema is gestoeld op verscheidene belangrijke bouwopdrachten voor bibliotheken, archieven en museale collecties, en meer in het algemeen voor culturele instellingen in België en de ons omringende landen. Denken we aan les archives municipales de Bordeaux, de stadsarchieven van Antwerpen in het Sint-Felixpakhuis, de stadsarchieven van Sint-Niklaas en de stadsbibliotheek van Waregem. 

In het gebied tussen Citadelpark, Waalse Krook en Bijloke – dat in het thema Stad van kennis en cultuur van nabij wordt bekeken – heeft Robbrecht ook enkele bijzondere projecten op zijn naam: de restauratie van de Boekentoren en het nieuwe gebouw van de Rijksarchieven in de Bagattenstraat. In het brede culturele veld heeft het bureau bovendien ook gebouwen als de paviljoenen van Documenta IX in Kassel, de vernieuwing van de Whitechapel Gallery in London, de nieuwe concerthal in Brugge, het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Beursgebouw in Brussel etc. op zijn naam staan. 

De lezing wordt gevolgd door een publiek debat.

Meer info en inschrijven via:
http://stamgent.be/nl_be/evenementen/de-stadsacademie-stad-van-kennis-en-cultuur
http://destadsacademie.be/stad-van-kennis-en-cultuur-2/