Archief Raoul De Keyser

(26-10-2017)

In de persoonlijke nalatenschap van kunstenaar Raoul De Keyser (1930-2012) werden allerhande publicaties, notities, brieven, foto's, folders, affiches en andere documenten aangetroffen die een interessante kijk bieden op zijn leven, werk en internationale netwerk. In 2015 werd het persoonlijke archief van De Keyser door zijn drie zonen overgedragen aan de Universiteit Gent – een plek waar De Keyser lange tijd werkte als ambtenaar. Het archief wordt er sindsdien beheerd in de Boekentoren, waar het onder supervisie van Steven Jacobs in kaart gebracht door studenten kunstwetenschappen om het te ontsluiten voor verder onderzoek.

Deze tentoonstelling belicht een selectie uit het archief. Zo wordt er aandacht geschonken aan drie thema's uit De Keysers oeuvre: het schilderij als object, de relatie tussen De Keysers picturale werk en de poëzie, en de interactie tussen schilderkunst en fotografie. Daarnaast wordt er gefocust op drie markante tentoonstellingen van De Keyser, met name de solotentoonstelling Rondom de werkelijkheid (1970) en twee exposities die met de geschiedenis van het S.M.A.K. en zijn eerste directeur Jan Hoet zijn verbonden: de groepstentoonstelling Raoul De Keyser, David Rabinowitch, Philippe Van Snick, Richard Tuttle (1978) en Documenta IX te Kassel (1992).

ARCHIEF RAOUL DE KEYSER (21.10 tot 18.02.2018)

ARCHIVES RAOUL DE KEYSER / ARCHIEF RAOUL DE KEYSER

Archief Raoul De KeyserA Selection of Materials from the Raoul De Keyser Papers at Ghent University Library
Een selectie documenten uit het Raoul De Keyser-archief, Universiteitsbibliotheek Gent
Met teksten van Steven Jacobs, Hendrik Defoort, Martin Germann, Wouter Davidts, Ann Cesteleyn, Aurelie Daems en studenten kunstwetenschappen Universiteit Gent.


Ontwerp: Inge Ketelers
A&S Books, Gent, 2017, 52pp.
ISBN: 9789076714509
D/2017/8734/2
www.AndSbooks.UGent.be