Architectuurstudenten winnen de eerste prijs in de 'Legendary Bird Home Competition'

(31-08-2020) Drie masterstudenten van UGent wonnen de eerste prijs in de internationale architectuurcompetitie 'Legendary Bird Home 2020'.

De jury koos "Knoest", het vogelhuisjesproject van Fabian De Vriendt, Arnout Stevens en Mathias Spiessens, als winnaar vanwege de veelzijdigheid van het ontwerp. 'Knoest' kan aangepast worden voor verschillende vogelsoorten zonder dat dit ten koste gaat van de ontwerpelementen.

De jury was van mening dat dit een interessant project is en dat het verder kan worden aangepast voor woningbouw; momenteel is het door de verscheidenheid aan fijne materialen beter geschikt voor fabrieksproductie omdat bij het zelf bouwen de uniformiteit verloren zou gaan.

Knoest

Geïnspireerd door het bos en afgezaagde takken van bomen ontwierpen Fabian, Arnout en Mathias een 100% recycleerbaar vogelhuisje. In het huidige klimaat van ontbossing, klimaatverandering en de uitroeiing van kwetsbare ecosystemen was het voor hen belangrijk dat het ontwerp zelf niet alleen duurzame is, maar dat het ook een actieve verandering stimuleert door het actief informeren van een nieuw publiek. Door het maken van een eigen 'Knoest' (=boomknoop) kunnen kinderen, volwassenen en hobbyisten leren over recyclebare organische materialen, het groeiproces van een boom en verschillende vogelsoorten.

Lees meer over het vogelhuisjesproject 'Knoest'

Interview met de winnaars

Legendary Bird Home competition

BEE BREEDERSis de toonaangevende organisator van wedstrijden voor architectuurprojecten en architectuurvraagstukken.

De LEGENDARY BIRD HOME 2020-wedstrijd is de eerste in een geplande reeks van wedstrijden die het bewustzijn voor de wereldwijde milieucrisis moeten vergroten. Deze wedstrijd zal een samenwerking zijn met Birdly - een maatschappelijk verantwoorde startup die tot doel heeft het milieuactivisme wereldwijd te ondersteunen door middel van fondsen die worden ingezameld door de verkoop van vogelhuisjes.

De deelnemers krijgen de opdracht om innovatieve en aandachttrekkende ontwerpen te presenteren voor een legendarisch vogelhuisje dat thuis kan worden gebouwd, met behulp van materialen en bouwmethodes die zowel duurzaam zijn voor het milieu als gemakkelijk beschikbaar zijn.

Elk project moet details bevatten over de bouwmethode en de te gebruiken materialen, zodat het bouwwerk door één persoon kan worden gebouwd met hulpmiddelen die op grote schaal beschikbaar zijn. Om het project toegankelijker te maken, worden eenvoudige gereedschappen aanbevolen die thuis beschikbaar zijn, maar er kunnen ook meer geavanceerde technieken - zoals het gebruik van een lasercutter- worden voorgesteld.