EXCURSIONS@HOME - Lecture series 2020-21

(09-11-2020)

EXCURSIONS@HOME

Daignez m'accompagner dans mon voyage; nous marcherons à petites journées, en riant, le long du chemin, des voyageurs qui ont vu Rome et Paris; - aucun obstacle ne pourra nous arrêter ; et, nous livrant gaiement à notre imagination, nous la suivrons partout où il lui plaira de nous conduire.

Xavier De Maistre, Voyage autour de ma chambre, 1794

Excursies zijn sinds jaar en dag een vitaal onderdeel van onze opleiding. Jaarlijks trekken de studenten en staf van alle Bachelor Ateliers naar steden en plekken in België en Europa om samen verrassende, inspirerende en soms zelfs verontrustende voorbeelden van hedendaagse en historische architectuur, stadsontwikkeling en stedenbouw te ontdekken, bezoeken en bediscussiëren. Met de Masterreis trekken docenten en studenten naar verre oorden voor beklijvende ontmoetingen en confrontaties met de andere architecturen en culturen.

De COVID-19 crisis houdt ons dit jaar thuis. Omdat de onzekerheid te groot is of we dit academiejaar effectief mogen reizen, hebben we met de atelierbegeleiders besloten om alle excursies dit jaar af te gelasten.

We laten het huisarrest echter onze blik op de wereld niet beknotten.

Daarom zetten we dit jaar een lezingenprogramma op onder de titel excursions@home. We nodigen mensen uit om, à la De Maistre, vanuit hun huiskamer, jullie en ons mee te nemen op reis.

Ondersteund door de digitale mogelijkheden presenteren sprekers uit binnen- en buitenland gebouwen, pleinen of plekken die hen hebben geraakt en die ze met ons willen delen.

Lezingen

• 12/11/2020: Maarten Delbeke - Bayern - 48°8' N 11°34' E
  • 03/12/2020: Andrew Leach - Gold Coast - 28°0' S 153°23' E
  • 17/12/2020: Adrian Forty - Gibellina, Il Cretto, and Poggio Reale: three towns in Sicily - 37°48' N 12°52' E