Internationale workshop hygrothermische modellering van erfgoed

(07-03-2022)

Internationale workshop hygrothermische modellering van erfgoedUniversiteit Gent en Politecnico di Milano organiseerden samen een internationale workshop over hygrothermische modellering van erfgoedgebouwen.

15 masterstudenten van Universiteit Gent volgden de workshop samen met 10 masterstudenten en 5 doctoraatsstudenten van Polimi. Na een diepgaande onderdompeling in vochttransport-, klimaat- en degradatiemodellen, werden de studenten met hands-on training vertrouwd gemaakt met numerieke modellen zoals Delphin en Wufi. Een excursie naar de Duomo van Milaan en 7 gastcolleges door verschillende Italiaanse erfgoedspecialisten maakten het officiële programma compleet. De Duomo van Milaan is één van de belangrijkste historische monumenten in Italië, met een bouwgeschiedenis van wel zes eeuwen. Bovendien huisvest de kathedraal vele waardevolle kunstwerken. Vanwege de omvang en vorm van het gebouw wordt het vaak de egel genoemd, maar in Italië heeft de kathedraal steevast de bijnaam de kathedraal die altijd in renovatie is.

In het tweede semester zullen de studenten het hygrothermische gedrag van de Duomo evalueren in het Advanced Topic “Conservation of the Duomo in Milan in the context of climate change”. Wordt vervolgd!