Johan Lagae stelt tentoonstelling samen voor KANAL / Centre Pompidou, Brussel

(03-05-2018) Op 4 mei start in Brussel het grootschalige openingsevent van KANAL / Centre Pompidou, dat op termijn het nieuwe museum voor moderne kunst in de hoofdstad zal huisvesten.

Een onderdeel van de uitgebreide reeks tentoonstellingen, performances, en concerten bestaat uit de presentatie van één van originele prototypes van het Maison Tropicale dat Jean Prouvé in de late jaren 1940 ontwierp. Op uitnodiging van het CIVA/AAM stelde Johan Lagae (vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent), een tentoonstelling samen die dit iconische project contextualiseert door een blik te bieden op de realiteit van de bouwsector in Belgisch-Congo in de naoorlogse jaren.

Aan de hand van historische documenten die vooral uit de collecties van het CIVA/AAM komen toont deze tentoonstelling de reacties op de huisvestingscrisis, de technische experimenten en aanpassingen aan het klimaat, het tropische modernisme, de grootstedelijke architectuur en natuurlijk ook de ruimtelijke uitingen van de raciale en sociale segregatie.

Info