Judith Haanen en Anneleen Bollé winnen mtech+prijs

(22-12-2021)

Anneleen Bollé en Judith HaanenWat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen? Dat onderzochten ingenieur-architecten Judith Haanen en Anneleen Bollé (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur) in hun masterproef. Daarmee winnen ze nu de eerste mtech+prijs, de deelprijs voor beste technologische inzending van de Vlaamse Scriptieprijs, goed voor 1500 euro.

“De klimaatcrisis staat terecht hoog op de agenda en gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van onze CO2-uitstoot. In België staan nog altijd heel wat verouderde woningen, die dringend moeten worden aangepakt. Willen we hierbij voor de meest milieuvriendelijke optie kiezen, dan blijkt nu uit ons onderzoek dat deze huizen verbouwen tot passiefwoningen meestal de beste keuze is.”

De finalisten van de mtech+prijs gaven allen een presentatie van hun werk voor de mtech+jury. Goedele Hufkens (mtech+): “Anneleen en Judith zijn duidelijk gepassioneerd door hun onderzoek. Zowel hun jurypresentatie als het zelfgeschreven artikel over hun inzending waren allebei zeer goed. Bovendien kozen ze voor een uiterst relevant en actueel thema.” Mtech+ is het nieuwe loopbaanfonds voor de metaal- en technologische industrie. Dit jaar ondersteunen zij deze prijs voor het eerst en volgen daarmee technologiefederatie Agoria op.