Luce Beeckmans in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1

(08-03-2021)

© Wannes Nimmegeers
© Wannes Nimmegeers
Op dinsdag 2 maart was Luce Beeckmans te gast in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1 om te spreken over stadsplanning in tijden van pandemie naar aanleiding van de krijtbubbels op het Sint Pietersplein.

Heel wat burgemeesters, vooral van steden, hebben zich met de coronacrisis de afgelopen weken zorgen gemaakt over de drukte in parken en op pleinen. Met het mooie weer wordt het hier en daar net iets té gezellig. In Leuven moest daardoor het stadspark vorige week worden ontruimd, ook in Antwerpen en Gent moest de politie al ingrijpen. Om hieraan te verhelpen werden op initiatief van studenten op het Sint-Pietersplein cirkels getekend. Als iedereen in z'n bubbel netjes in een cirkel gaat zitten, dan zit iedereen ver genoeg van elkaar. Als alle cirkels vol zijn, is de maximumcapaciteit voor het plein bereikt en moet je een andere plek zoeken om van het mooie weer te genieten.

Luce Beeckmans praatte in 'De Wereld Vandaag' over hoe steden kunnen omgaan met openbare ruimte tijdens de coronacrisis en reflecteert ook over de lange termijn impact van de pandemie op de stad en stedenbouw. Ze vraagt zich ook af hoe we steden in de toekomst gezonder en rechtvaardiger kunnen maken. Hierover bereidt ze momenteel ook een boek over samen met Stijn Oosterlynck en Eric Corijn (AP/VUB Press, verwacht oktober 2021).

Het fragment is nu te herbeluisteren via deze link (vanaf 01:23)