Onderzoeksgroep bouwfysica bouwt biobased en circulair paviljoen

(01-06-2021)

De onderzoeksgroep bouwfysica is volop bezig met de bouw van een paviljoen om biogebaseerde en circulaire materialen te testen.
Het paviljoen zal fungeren als demo-unit, zodat studenten bouwkunde en architectuur kunnen kennismaken met verschillende biobased isolatiematerialen, als practicumfaciliteit voor het meten van bouwfysische prestaties én als testunit voor bouwfysisch onderzoek in het kader van bijvoorbeeld masterproeven.

De module (2,5m x 5m) is gebaseerd op het Mobble-concept en bestaat uit een houtskeletstructuur. In de wanden zijn verschillende soorten biobased isolatie toegepast.  Twee wanden, een kopse en langse wand, zijn mobiel: ze kunnen in de toekomst snel vervangen of aangepast worden. In de mobiele kopse wand zijn er twee soorten kalkhennep toegepast, in de mobiele langse wand zitten verschillende soorten isolatiematten: grasisolatie, hennepisolatie, katoenisolatie en houtvezelisolatie. In de vaste langse wand zijn dan weer verschillende soorten inblaasisolatie toegepast, zoals cellulose, houtwol en stro. De isolatiematerialen zijn via stroken uit plexiglas zichtbaar. In een aantal van de compartimenten zijn temperatuur- en vochtsensoren geïntegreerd die toelaten om het hygrothermisch gedrag van de wand te monitoren.

Als gevelbekleding werd samen met het bedrijf Eurabo een circulair alternatief voor verkleefde kurkplaten ontwikkeld dat zal getest worden op de unit.

Het testpaviljoen werd grotendeels gebouwd met steun ontvangen via de UGent-oproep onderwijsvernieuwende didactische apparatuur, aangevuld met sponsoring van Exie, Eurabo en Ecomat, verdelers van biobased isolatiematerialen. De bouw gebeurde in samenwerking met studenten van hogeschool Odisee en Inhout.