Opening Expolab en tentoonstelling Het Blok

(22-02-2018) Op 19 februari 2018 werd het Expolab archief- en tentoonstellingsplatform officieel voorgesteld en in gebruik genomen en opende de tentoonstelling 'Het Blok' met werk uit Studio E (Tijl Vanmeirhaeghe en David Schmitz).

In het kader van een onderwijsinnovatieproject ontwikkelden masterstudenten de infrastructuur en de curatoriële basisformule voor een tentoonstellingswerking binnen onze architectuuropleiding: een overmaatse stalen kast werkt als een groeiend zichtarchief voor studentenwerk; met mobiele sokkels werkt de kast ook als platform voor kleine tentoonstellingen doorheen het jaar die interageren met het lopend onderwijs en onderzoek.

Van concept over ontwerp en technische uitwerking tot montage namen tussen 2014 en 2017 opeenvolgende masterstudenten het project in handen, in bijzondere vraagstukken architectuurtheorie en bouwtechniek, onder begeleiding van Arthur De Roover, Maarten Liefooghe, Nathan Van Den Bossche en Stefaan Vervoort. Een Expolab-special issue van de Koerant documenteert dat traject en licht het opzet toe.

De tentoonstelling 'Het Blok: hybriditeit, hyperdensiteit' toont de eindresultaten en een werkarchief uit de studio E. Uitsluitend in de vorm van maquetteonderzoek ontwikkelden 12 duo's studenten een 'dik gebouw' met gemengd programma. De tentoonstelling werd gecureerd door studenten Roel De Coninck, Nicolas Duerinck, Dries Huysmans en Henri Uijtterhaegen. Architect Wim Goes bracht bij de opening een enthousiaste reactie bij het opzet van de studio en bij het geleverde werk. De tentoonstelling loopt één week, nog tot en met vrijdag 23 februari.

Foto's Opening