Showpiece and utility eighteenth-century neapolitan staircases

(18-06-2018)

Opening tentoonstelling en boekvoorstellingU bent van harte welkom op de boekvoorstelling: SHOWPIECE AND UTILITY more EIGHTEENTH-CENTURY NEAPOLITAN STAIRCASES. DIRK DE MEYER with a preface by MARIUS GROOTVELD. A&S/books

en op de opening van de tentoonstelling: SHOWPIECE AND UTILITY EIGHTEENTH-CENTURY NEAPOLITAN STAIRCASES

Het boek volgt op het eerdere volume (2017) dat naar aanleiding van deze tentoonstelling een tweede druk krijgt. Het nieuwe boek documenteert 7 andere trappen van Ferdinando Sanfelice en tijdgenoten.  De tentoonstelling documenteert alle 14 trappen met gipsmaquettes, tekeningen en foto’s.

Beide publicaties en de tentoonstelling zijn het resultaat van een Master Seminar in Architectural History, aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Universiteit Gent, en zijn het werk van master studenten ingenieur-architect onder leiding van prof. Dirk De Meyer.
Boeken en tentoostelling tonen het moment waarop de open trap zich transformeert van de traditionele, monumentale baroktrap naar de structuur die in het palazzo vier, vijf of meer verdiepingen verbindt. Deze trappen beantwoorden tegelijk aan kwesties van aristocratische etiquette en van praktische planorganisatie, maar ze vormen ook de ambitieuze voorlopers van de trap in het moderne appartementsgebouw.

Opening tentoonstelling en boekvoorstelling

Vrijdag 29 juni 2018, 17:00
VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst / UGent
Rozier 1, Gent

De tentoonstelling is open van 02 tot 06 juli en van 24 tot 29 september tussen 14 en 18 uur.
www.neapolitanstaircases.ugent.be