UGent kiest voor de renovatiebenadering van Havana-Wim Cuyvers-Karuur-SEA voor Technicum 4

© Havana-Karuur-SEA-Wim Cuyvers (vergrote weergave)

© Havana-Karuur-SEA-Wim Cuyvers

(22-08-2022) Over enkele jaren neemt de vakgroep Architectuur en Stedenbouw haar intrek in gebouw 4 van het Technicumcomplex, samen met de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen. Ook het atelieronderwijs zal er onderdak vinden.

Via een Open Oproep-wedstrijdprocedure van de Vlaams Bouwmeester heeft UGent de tijdelijke associatie Havana architectuur, Karuur architecten, Servais Engineering Architectural en Wim Cuyvers aangesteld als ontwerper voor de renovatie van ‘T4’. De andere vier geselecteerde teams – met een mooie alumni-vertegenwoordiging van de Gentse opleiding ingenieur-architect – waren:

  • Altstadt, Karamuk Kuo, NWLND Rogiers Vandeputte
  • Flores & Prats, Ouest Architecture
  • murmuur architecten, Marie-José Van Hee architecten
  • OFFICE Kersten Geers David Van Severen.

De jury was onder de indruk van de vijf ingediende voorstellen (zie OO4102). In het najaar willen de vakgroepen de wedstrijdinzendingen ook nog in de kijker zetten.

De uitdagende renovatiebenadering van Havana-Karuur-SEA-Wim Cuyvers vertrekt van de robuuste eigenheid en structuur van het rationele laboratoriumgebouw uit de jaren 1930, met veel liefde voor de elegante en vernieuwende gelaste staalskeletconstructie, keramische tegels, stalen raamkaders en andere details. Het gebouw krijgt een ‘groot onderhoud’ alvorens vakgroepen en studenten er hun intrek nemen als gebruikers en als ‘caretakers’. Minimale ingrepen zoals extra trappenhuizen, maar ook een houten T6-toren, maken het gebouw functioneel future-proof. De energetische renovatie brengt de embodied carbon van de constructie maximaal in rekening. Voor de verschillende gebouwdelen worden per seizoen zinvolle binnenklimaten onderscheiden waar gebruiksscenario’s op geënt worden. Bepalend is het vrijspelen van de grote laboratoriumhal: “de hal blijft vrij van claims. De tussenschotten verdwijnen, maar de rolbruggen blijven in bedrijf. Wat er gebeurt is niet permanent maar tijdelijk”, Jokerweek en Schone Week, maar ook gevelproeven door Labo Bouwfysica, 1:1-schaalmodellen die worden uitgetimmerd, of zelfs een theaterworkshop. “De hal onder de sheds zorgt voor een bruikbaar raakvlak tussen universiteit en stad” aldus de ontwerpers.