Tentoonstelling 'Wonen in diversiteit'

(10-09-2018) De tentoonstelling 'Wonen in diversiteit' grijpt de asielcrisis aan om het bredere woningvraagstuk in de stad te herdenken.

De tentoonstelling zal lopen van 10/10/2018 t.e.m. zaterdag 17/11/ 2018 in de Krook (publieke openingsavond op 9/10) en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Heim (coördinatie Luce Beeckmans, Vakgroep Architectuur & Stedenbouw, UGent en Jonas De Maeyer, Endeavour) is curator van deze tentoonstelling. UGent-studenten en medewerkers van de vakgroep Architectuur en Stedenbouw speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van de tentoonstelling (zoals Prof. Maarten Van Den Driessche en studenten Sarah Van de Velde, Marrije Vanden Eynde, Ella Vanden Houte). Verder rekent de tentoonstelling op de genereuze steun van De Krook, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Endeavour, de Stadsacademie, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Vormingplus Gent-Eeklo en Stadsbouwmeester Gent.

In plaats van de asielcrisis als een verliesverhaal voor de stad te beschouwen, wordt er in de tentoonstelling op zoek gegaan naar innovatieve woonvormen die uitnodigen tot wonen in diversiteit en zo de stad een nieuwe impuls geven. Vandaag zien we immers dat migranten vaak geïsoleerd leven van de samenleving waarin ze terecht zijn gekomen, zowel tijdens als na hun asielprocedure. 

Als een collectief van architecten met een sociale missie gelooft Heim in de kracht van architectuur om maatschappelijke vraagstukken open te trekken en te verbeelden. Bij gebrek aan opdrachtgeverschap voor de architectuur van migratie, neemt Heim in deze tentoonstelling de rol van opdrachtgever even op. Ze schrijven hun eigen programma en gaan op zoek naar nieuwe recepten die wonen in diversiteit mogelijk maken. Via ontwerpend onderzoek en geïnspireerd door waardevolle initiatieven van middenveldorganisaties in binnen- en buitenland, onderzoeken ze hoe een permanente en flexibele structuur voor tijdelijke woonvormen kan ontwikkeld worden. Door deze innovatieve woonvormen te injecteren met ruimtes voor werken en ontmoeten, worden ze belangrijke hefbomen voor integratie. Tegelijkertijd kunnen ze uitgroeien tot ruimtes die een nieuwe collectiviteit mogelijk maken. Zo ontstaat een win-winsituatie voor zowel de nieuwkomer als voor de stad. 

Info