Doctoraatsonderzoek IWT Elisa Van Kenhove

Doctoraatsonderzoek IWT Elisa Van KenhoveGekoppelde thermodynamische en biologische modellering van Legionella pneumophila besmetting in Sanitair Warm Water (SWW) systemen

Het relatief belang van de productie van SWW stijgt in de totale energievraag van gebouwen. Eén van de voornaamste redenen is dat SWW wordt opgeslagen en verdeeld aan temperaturen boven 55°C om het risico op infectie van het systeem met Legionella te vermijden. De gewenste gebruikstemperatuur is 30-40°C. Dit betekent dat het temperatuurverschil tussen water en omgeving verdubbelt en dat dit een negatief effect heeft op het rendement van SWW productie-eenheden.

Een simulatiemodel is in ontwikkeling dat toelaat om het infectierisico te beoordelen in ontwerpfase van SWW systemen en de effectiviteit van desinfectietechnieken te testen. Er werden een testopstelling gebouwd en metingen uitgevoerd van SWW systemen. Er zullen nieuwe ontwerprichtlijnen opgesteld worden voor SWW configuraties gebaseerd op het evenwicht tussen infectierisico en energie-efficiëntie.