Welkom in de ontwerpstudio van de toekomst

(18-11-2022) Op Campus Kortrijk (Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur) werken studenten Industriële Wetenschappen: Industrieel Ontwerpen al druk bezig met deze materialen van de toekomst.

De designwereld staat voor een revolutie: allerlei recycleerbare en biomaterialen doen hun intrede om minder duurzame materialen als plastic van de troon te stoten. Denk aan stoelen van kurk, urnen van mycelium of verlichtingsarmaturen van gemaaid gras. 

Op Campus Kortrijk (Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur) gaan studenten Industriële Wetenschappen: Industrial Design al volop aan de slag met deze materialen van de toekomst. En tussendoor werken ze in het derde jaar aan een superinteressant project, 'Prototyping circular'. Ze denken mee over een circulaire aanpak voor het maken van prototypes. Door te werken met recyclebare of biomaterialen, waarvan ze sommige zelfs kweken! Deze circulaire mindset proberen de studenten door te trekken in het hele programma, door professoren te overtuigen om in de klas aandacht te besteden aan materialen waarmee ze in de studio experimenteren. 

Circulair ontwerpen daagt de studenten dus op veel verschillende manieren uit. Ze doen het niet alleen, maar worden geholpen door professor Francesca Ostuzzi en wetenschappelijk medewerker Louise Dumon. Zij zijn erg trots op de weg die hun studenten de afgelopen jaren al hebben afgelegd. 

Sommige studenten zijn zelfs zo gepassioneerd geworden over duurzaam productontwerp dat sommige van hun ontwerpen binnenkort op de markt komen! En laat dat nu net de droom van Francesca en Louise zijn: een nieuwe generatie ontwerpers voorbereiden die werkt aan een duurzame wereld met de materialen van de toekomst.