Publicatie in Journal of Applied Clinical Physics

(22-09-2022) In deze publicatie bekeken Max en zijn collega’s de verschillen in ontvangen straling bij drie verschillende lichaamsposities. De doelgroep zijn vrouwen die radiotherapie krijgen na borstsparende heelkunde, zonder aantasting van de lymfeklieren.

Publicatie in de Journal of Applied Clinical Physics

Schoepen, MSpeleers, BDe Neve, W, et al. Four irradiation and three positioning techniques for whole-breast radiotherapy: Is sophisticated always better?J Appl Clin Med Phys2022;e13720. https://doi.org/10.1002/acm2.13720

In deze publicatie bekeken Max en zijn collega’s de verschillen in ontvangen straling bij drie verschillende lichaamsposities. De doelgroep bestond uit vrouwen die radiotherapie krijgen na borstsparende heelkunde, zonder aantasting van de lymfeklieren. De onderzoekers bekeken de ruglighouding, de traditionele buiklighouding en de crawl-buiklighouding die aan UZ Gent werd ontwikkeld. Bij radiotherapie dient zoveel mogelijk straling op het doelwit te komen en zo min mogelijk op gezonde organen. De verschillende lichaamsposities werden vergeleken voor verschillende bestralingstechnieken, gaande van eenvoudig tot complex. Dusdanig wordt een genuanceerde keuze voor een breed spectrum aan ziekenhuizen mogelijk. De traditionele buiklig en crawl-buiklig toonden zich als valide alternatieven voor de gangbare rugligpositie. De grootste voordelen voor buikligposities werd gevonden bij de reductie op longdosis. Voor de hartdosis waren de verschillen tussen de lichaamsposities klein, hetgeen de meerwaarde van ademhalingstechnieken bevestigt. De resultaten uit deze studie kunnen interessant zijn voor centra met beperkte technische middelen, voor wie een wijziging in lichaamspositie het gebrek aan complexe bestralingstechnieken kan compenseren.

De Publicatie kan geraadpleegd worden via de webpagina van de Journal