Opening academiejaar in Computerwetenschappen

Door wie
Koen De Bosschere
Koen.debosschere@ugent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Benjamin Schrauwen van Oqton zal ons inspireren met een voordracht over “de lessen van Silicon Valley die je morgen kan beginnen toepassen”

Naar jaarlijkse gewoonte gaan we ook dit jaar het academiejaar inzetten met een gemeenschappelijke activiteit voor de opleidingen computerwetenschappen en informatica. Alle lesgevers, assistenten en studenten van de betrokken opleidingen zijn welkom.

De opening gaat door op maandag 23 september om 11u30 in aud L van de J. Plateaustraat. Aan de lesgevers van de opleidingen computerwetenschappen en bachelor in de informatica wordt gevraagd om de studenten in de mogelijkheid te stellen om de opening bij te wonen.

Als gastspreker voor dit jaar hebben niemand minder dan Benjamin Schrauwen van Oqton bereid gevonden om ons te inspireren met een voordracht over “de lessen van Silicon Valley die je morgen kan beginnen toepassen”.

Vanuit het kleine België lijkt Silicon Valley niet alleen ver weg, maar ook ver verwijderd van hoe wij als nuchtere Belgen de wereld bekijken. Silicon Valley is echter de heimat van de grootste economische en sociologische revolutie in de laatste 100 jaar, en Silicon Valley is niet veel groter dan Vlaanderen. Wat kunnen we leren van de "magie" van het microklimaat dat daar heerst en het hier toepassen om gelijkaardige disruptieve ideeën te kunnen realiseren. In deze lezing deel ik lessen en ervaringen van in San Francisco gewerkt en gewoond te hebben: verschillen tussen werken aan de unief, bedrijven te starten in België, en in Silicon Valley. Het traject van techneut naar leider, en "what it takes" om een team te inspireren om het ongeziene waar te maken.

Benjamin Schrauwen is CTO en co-founder van Oqton, een globale startup die de maakindustrie wil transformeren door middel van een AI-gedreven platform dat autonome ontwikkeling van het productieproces toelaat. Voordien runde hij de advanced manufacturing divisie van Autodesk, en was hij medeoprichter van Mollom en Circuits.io, die beide verkocht zijn aan Amerikaanse ondernemingen. Voor hij het ondernemende pad op draaide was hij professor aan de UGent in Machine Learning en Robotics. Hij behaalde zijn doctoraat in Gent, is burgerlijk ingenieur computer engineering (Gent) en heeft een licenciaat informatica (Antwerpen). Hij was visiting scientist aan Havard en is co-auteur van meer dan 200 publicaties.

De voordracht wordt voorafgegaan door een aantal praktische mededelingen voor het nieuwe academiejaar.

We hopen jullie allemaal te kunnen verwelkomen op ons inspirerend startevent.

Met vriendelijke groet,

Eric Laermans, voorzitter opleidingscommissie computerwetenschappen