Demobeurs van ingenieursstudenten geeft inspirerende inkijk in onze toekomst

Onkruidwiedende robot (vergrote weergave)

Onkruidwiedende robot

(21-01-2019) Ingenieursstudenten van de UGent Campus Kortrijk creëren slimme producten voor de toekomst in samenwerking met Vlaamse bedrijven.

Het chemisch bestrijden van onkruid wordt verleden tijd met een AI gestuurde robot wieder. De oogst kan vervolgens via autonome elektrische bootjes naar de markt in de stad gevoerd worden. Ondertussen meet ons DIY sensor systeem in real-time het micro-klimaat in jouw bos en deelt dit wereldwijd. Andere systemen meten de bio-gegevens van kinderen met epilepsie of gebruiken je hartslag tijdens het dansen als input signaal voor de DJ om zo volledig synchroon te zijn met het publiek.

Tijdens de demobeurs van de ingenieursstudenten kom je ook oog in oog te staan met artificiële longen die jouw ademritme overnemen en je geleidelijk tot rust brengen, en kijk je door een VR periscoop en zie je hoe een bibliotheek tot leven komt.

Deze en andere toekomstige producten werden op 29 januari voorgesteld tijdens een interactieve demobeurs in het Industrial Design Center op de UGent Campus Kortrijk.

De beurs wordt voorafgegaan door een inspirerende lezing (om 16u) van uitvinder/professor Maarten Weyn die in Team Scheire gelijkaardige producten maakte.

UGent Campus Kortrijk

Op de UGent Campus Kortrijk primeert een creatieve en ondernemende houding die we dankzij een succesvolle samenwerking tussen studenten industrieel ingenieur Industrieel ontwerpen en Elektronica-ICT kunnen omzetten tot innovatieve producten. De studenten leren hands-on om nieuwe interactieve producten te ontwerpen door ze ook effectief te bouwen en iteratief te verbeteren. De lesomgeving is als een creatieve zandbak van tools, waar de studenten worden gecoacht en gemotiveerd om hun ideeën te realiseren. Ook  lokale bedrijven kunnen voorstellen indienen bij de UGent Campus Kortrijk. Na één semester komen de studenten met hun werkende prototypes voor de dag die al dan niet verder worden uitgewerkt.

Bekijk hier de promofilmpjes van vorige jaren.