Nieuw H2020 ELEVATE werkt aan snelle opsporing van Humaan Papilloma virus

(11-04-2019) In januari werd een nieuw Horizon 2020-project gelanceerd: ELEVATE. Dit project beoogt een nieuw instrument te ontwikkelen om het Humaan Papilloma virus (HPV) snel, gemakkelijk en aan lage kost op te sporen.

Een ELIS / CMST-team werkt mee als onderzoekspartner aan ELEVATE, maar is ook deel van het UGent-coördinatieteam, samen met UZGent  en het ICRH.

Deze zelftest wordt gebruikt om zowel het humaan papillomavirus - de hoofdoorzaak van baarmoederhalskanker- als kanker-biomerker-eiwitten te detecteren en te identificeren. Op deze manier krijgen vrouwen via een enkele en goedkope test een completer en specifieker beeld van hun risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker, zodat onmiddellijk een duidelijk vervolgtraject kan worden bepaald samen met de zorgverlener.  Deze nieuwe test op baarmoederhalskanker is bedoeld om screening in moeilijk te bereiken populaties in Europa en Latijns-Amerika te vergemakkelijken door de mogelijkheid zelf de test te kunnen uitvoeren, dezelfde dag nog de resultaten te kennen. De test zal worden gevalideerd in speciale screening-onderzoeken in België, Brazilië, Ecuador en Portugal.

Meer informatie: Jan Vanfleteren (Jan.vanfleteren@UGent.be)

Het ELEVATE project wordt ondersteund door het Horizon 2020-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, projectnummer 825747 van de Europese Unie.