(29-09-2020) Inge Nys wint hoogste onderscheiding van de 'Facebook Reality Labs Liquid Crystal Research Award'.

Inge Nys won de diamanten award van the Facebook Reality Labs Crystal Reseach Awards met haar inzending 'Tilted chiral liquid crystal gratings for efficient large-angle diffraction'. De diamanten prijs is de hoogste onderscheiding waarvoor ze 5000 dollars ontvangt.

Over haar onderzoek

Geminiaturiseerde optische componenten zijn essentieel voor optische communicatie, elektronische beeldschermen en virtuele realiteit. Het maken van optische componenten met structuren op nanometerschaal is uitdagend en vereist vaak hoogtechnologische apparatuur. Ons werk focust op optische structuren die gevormd worden door een eenvoudige oppervlaktebehandeling en een goedkoop productieproces. Dit is mogelijk door gebruik te maken van zogenaamd vloeibaar kristal, een materiaal met moleculen die zichzelf spontaan organiseren tot structuren op nanometerschaal.

Vloeibaar kristal is een organisch materiaal dat vloeibaar is maar ook een zekere ordening bevat. De moleculen zijn langwerpig, waardoor ze op een interessante manier met licht interageren. Bovendien kunnen ze zich spontaan organiseren in complexe structuren. Vloeibaar kristal wordt momenteel op grote schaal commercieel gebruikt in beeldschermen (LCD) maar heeft ook potentieel voor andere toepassingen. De focus van dit onderzoek is gericht op optische componenten van slechts 0,01 mm dik die licht op een efficiënte manier manipuleren. Daarmee kunnen lenzen of spiegels gemaakt worden die het licht systematisch naar een bepaalde richting reflecteren. De componenten zijn niet alleen dun, maar kunnen ook goedkoop gefabriceerd worden en eenvoudig geïntegreerd worden in allerlei systemen. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor head-up beeldschermen en brillen voor aangevulde werkelijkheid.

Inge Nys, postdoctoraal onderzoeker in de LCP groep (vakgroep ELIS) aan de Universiteit van Gent, kreeg de diamond award voor haar publicatie in het internationale tijdschrift Advanced Optical Materials. Deze internationale prijs van 5000 $ is de hoogste onderscheiding in het kader van de Facebook Reality Labs Liquid Crystal Research Awards.

FB Award nog kleiner

In de publicatie werd onderzocht hoe het aligneren van de langwerpige moleculen aan de oppervlakken, de zelforganisatie van een complexe 3D vloeibaar kristalstructuur in de bulk kan sturen. De vloeibaar kristallaag kan circulair gepolariseerd licht reflecteren over een hoek van meer dan 45° met een efficiëntie van bijna 90%. De vloeibaar-kristalstructuur werd onderzocht met de microscoop en door de interactie met laserlicht te analyseren. De experimentele resultaten werden vergeleken met numerieke berekeningen. De inzichten die op deze manier verkregen werden, zijn onmisbaar voor de verdere optimalisatie van deze optische componenten. Zo komt de ontwikkeling van performante brillen voor aangevulde realiteit weer een stap dichterbij, zodat we hopelijk binnenkort de voordelen van deze technologie in ons dagelijkse leven kunnen ervaren!

Bekijk hier een filmpje over haar onderzoek

Over deze Facebookprijs

In mei lanceerde Facebook 'the Facebook Reality Labs Liquid Crystal (LC) research awards om jonge onderzoekers in het onderzoeksdomein van vloeibare kristallen aan te moedigen de mogelijkheden van de vloeibare kristal technologie in het domein AR/VR te exploreren. In samenwerking met 'the International Liquid Crystal Society' werden doctoraatsstudenten en postdocs uitgenodigd om deel te nemen aan deze wedstrijd.

Facebook ontving inzendingen van 14 onderzoeksinstellingen. De inzendingen bevonden zich in volgende onderzoeksdomeinen: novel liquid crystal materials, fast response time liquid crystal displays, polarization holograms, Pancharatnam Berry Phase optics, polarization optics, and applications of LC technologies for improving AR/VR optics and display systems.

Rekening houdend met de originaliteit, het vernieuwende en de mogelijke impact binnen het AR/VR domein, selecteerde Facebook 6 uitzonderlijke onderzoekers van 6 verschillende instellingen.

Taking into consideration the originality and novelty of the resulting research, along with its potential impact in the AR/VR field, Facebook selected six extraordinary researchers from six different institutions.

Meer over deze prijs en de volledige uitslag vind je hier