Kunnen diepe neurale netwerken ook gebruikt worden om een robot aan te sturen?

(08-05-2018) Wil je meer weten? Op 15 mei verdedigt Jonas Degrave zijn Doctoraatswerk: "Incorporatie van a-priorikennis in diepe neurale netwerken voor regelaars van robots met poten" Dinsdag 15 mei 2018, 18:00 Waar? Jozef Plateauzaal, Plateaustraat 22, 9000 Gent

In het onderzoek naar AI zijn diepe neurale netwerken tegenwoordig een grote hype. In korte tijd slaagden ze erin om computers te leren begrijpen wat er op een foto staat of hoe een tekst in elkaar zit. In deze doctoraatsthesis wordt verkend of deze diepe neurale netwerken ook gebruikt kunnen worden om een robot aan te sturen.

Voor dat onderzoek werd een kleine vierpotige robothond ontwikkeld om de methodes te verifiëren. Vervolgens werd een simulatieprogramma ontwikkeld om het lichaam van de robot te simuleren, zodanig dat zowel de hardware als de software van de robot kon geoptimaliseerd worden met een efficient algoritme gebaseerd op de analytische afgeleiden van dit systeem.

De onderzoekers concluderen dat er een natuurlijke samenhang kan zijn tussen de lichaamsbouw van de robot, en de neurale netwerken die hem aansturen. Als de robot gebouwd is uit zachte, buigende materialen, dan kan de robot aangestuurd worden met minder rekenkracht en minder geheugen door gebruik te maken van het chaotische gedrag in het lichaam van de robot.

 

 

Contact: Jonas Degrave - Jonas.Degrave@UGent.be
Promotoren: prof. Francis wyffels & prof. Joni Dambre