Slim wielerpak wil rugpijn bij renners voor​komen

foto: Imec (vergrote weergave)

foto: Imec

(01-08-2019) Geïnspireerd door de Tour de France of gewoon uit eigen ervaring... bij CMST zijn ze op zoek gegaan naar een slimme oplossing tegen rugpijn bij renners.

Imec- Ingenieurs en kinesisten slaan nu de handen in elkaar om een intelligent wielerpak te ontwikkelen met geïntegreerde sensoren om de houding van de renner te analyseren. Kinesisten zouden dit perfect kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen in rugproblemen bij renners, en wielrenners kunnen met zo’n pak ‘on the go’ constant hun houding evalueren en bijsturen. Geen blessures meer op de fiets!

Pieter Bauwens, Paula Veske en Tom Sterken, respectievelijk postdoc-onderzoeker, doctoraatsstudente en R&D engineer bij CMST, een imec-onderzoeksgroep aan UGent, vertellen over de sensoren en de integratie ervan in een wielerpak. Joke Schuermans, postdoc-onderzoeker bij kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan UGent, verduidelijkt de link tussen conditie, vermoeidheid en een foute houding op de fiets. En vooral: hoe een wielerpak met sensoren een wereld van verschil kan maken voor (amateur)wielrenners.  

Het wielerpak is een mooi voorbeeld van slimme kledij, een opkomende nieuwe technologie waar we zeker nog meer zullen van horen de komende jaren. 

 

Lees meer