Verbeteren nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

(18-06-2020) Het verbeteren van de nauwkeurigheid van plaatsnaamherkenning op historische topografische kaarten

Gescande historische topografische rasterkaarten bevatten enorm veel waardevolle informatie. Vaak zijn deze de enige betrouwbare bron van informatie voor de gegeven periode. Deze kaarten bevatten typisch enkel een titel, datum en een korte beschrijving. Dit geeft weinig informatie over wat er effectief is afgebeeld op de kaart zelf. Om dit te bepalen, is er vaak een handmatige analyse nodig, wat zeer tijdsintensief is.

Dit onderzoek focuste zich daarom op het herkennen van plaatsnamen aanwezig op historische kaarten en het automatisch georefereren van deze kaarten. Open-source tekstdetectie tools werden gebruikt om coördinaten en plaatsnamen te herkennen op de kaarten. Met deze informatie kan de effectieve locatie van de rasterkaart bepaald worden. Deze tekstdetectietools hebben echter een hoge foutmarge, daarom werden ook geocoders gebruikt en technieken ontwikkeld die de betrouwbaarheid verhoogden. Na deze automatische analyse is men in staat te zoeken naar specifieke straat- of plaatsnamen aanwezig op de kaart. Daarnaast werd er ook een kleine studie uitgevoerd om de impact van de gebruikte afbeeldingscompressie en afbeeldingsgroottes te onderzoeken.

Dit is een onderzoek van Kenzo Milleville Steven Verstockt and Nico Van de Weghe , onderzoeksgroep IDLab in samenwerking met de Vakgroep Geografie.

topografie

Coördinaat informatie aanwezig op de kaart kan worden gebruikt om deze automatisch te georeferen en op zijn beurt de plaatsnaamherkenning te verbeteren