Nieuwe sprong in Belgische kwantumcommunicatie-infrastructuur: imec, Ghent University en Belnet zetten eerste QKD-verbindingen op.

(29-06-2024) Quantum Key Distribution (QKD) is een nieuwe vorm van cryptografie, waarbij men datacommunicatie beveiligt met de principes van de kwantummechanica. Het onderzoeksconsortium BeQCI realiseerde voor het eerst zo'n veilige verbinding.

BeQCI, het consortium dat de allereerste open kwantumcommunicatie-infrastructuur in België uitrolt, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in zijn Quantum Key Distribution-missie (QKD). Belnet, het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk, heeft met succes de vereiste infrastructuur opgezet en samen met onderzoekers van imec en UGent de eerste QKD-verbindingen gerealiseerd. Dit is een grote stap in het prestigieuze 30 maanden durende kwantumcryptografieproject, opgezet om te bereiken wat tot nu toe onmogelijk was: een manier om gegevens 100 procent veilig te verzenden met behulp van principes uit de kwantumfysica. Het BeQCI-project wordt gefinancierd door de EU en het Federale Wetenschapsbeleid (Belspo).

Deze belangrijke stap werd ook toeglicht in het nieuws op Kanaal Z van donderdag 27 juni.

Lees ook de persberichten:

UGent persbericht

imec persbericht