FabLab en CPMT UGent ondersteunen studenten en zorgsector tijdens Covid

(29-05-2020)

See this blogpost for an english version : https://www.plasticityproject.eu/from-lost-plastic-to-earbuddy/

 

Het FabLab en de onderzoeksgroep CPMT (Centrum voor Polymeer en Materiaal Technologie) van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent - onder leiding van Prof. Ludwig Cardon (afdelingshoofd) en Prof. Kim Ragaert - zetten zich ten volle in om zowel studenten en medewerkers evenals zorgverleners tijdens Covid19 te ondersteunen.

 Vanaf aanvang werd in het FabLab UGent (Kurt Van Houtte) in samenwerking met Fyxxi (Isabel Allaert) - gebruik makend van 3D Printing en laser cutting technologie – gezichtsbescherming (“Face Shields”) en verbindingsstukken voor ademhalingstoestellen aangemaakt. Tot heden werden meer dan 3500 stuks vervaardigd. De productie loopt nog steeds verder. Dit was mogelijk mits financiële en materiële ondersteuning door Stad Gent, Eastman, Plastic Science by Design en andere milde schenkers.

 shield1.jpgshield2.jpg

 

De voorbije 2 weken is een nieuw initiatief vanuit een “klein zaadje” uitgegroeid tot een “collectief initiatief”. De FabLab-UGent-CPMT “EarBuddy”. Doelgroepen zijn in eerste plaats onze UGent studenten en collega’s, maar het product is ook inzetbaar in de zorgsector.

Een EarBuddy wordt gebruikt om de elastiekjes van een mondmasker achteraan het hoofd te kunnen bevestigen, waardoor de belasting op de oren wordt geminimaliseerd. Voor onze studenten is dit een welgekomen tool, gezien ze verplicht zijn om tijdens de examens gedurende 3 uur een mondmasker te dragen. De collega’s welke toezicht houden tijdens examens, onderzoekers evenals zorgverleners kunnen deze gadget ook inzetten.

 
Van afval tot nuttig accessoire

 De EarBuddy werd gerealiseerd door het combineren van de expertise van de onderzoekgroep CPMT en FabLab UGent. Het product werd ontworpen zodat het vervaardigd kan worden uit plastics die elders op de UGent campus werden afgedankt, met name gerecycleerd PP van (helemaal schone) lege pipet-tip-doosjes uit de labo’s. Op deze manier realiseren we, ondersteund door het UGent Duurzaamheidskantoor, een gesloten en hoogwaardige materiaalkringloop binnen de UGent, van inzameling over recycleren tot herverwerken. Deze intern gerecycleerde PP is een zogenaamde ‘lost plastic’ geïdentificeerd in het Intereg project PlastiCity, waarin Stad Gent en UGent via het CAPTURE platform samenwerken om meer plastics in de circulaire economie (en weg van verbranding) te houden. De pipet-tip-doosjes zijn de perfecte gerecycleerde grondstof om de EarBuddies te spuitgieten en zijn volledig steriliseerbaar.

 
Prototypes werden geoptimaliseerd en aangemaakt met beschikbare 3D Printers. Daarbij werd de onderzoeksexpertise vanuit Horizon 2020 “Repair3D” en Horizon 2020 “PolyCE” ingezet.

 

earbuddies.jpg

 

Vervolgens werd een hybride spuitgietmatrijs ontworpen. Ter controle van het ontwerp werd er Moldex3D vloeisimulatie uitgevoerd. Eerder verworven onderzoeksexpertise evenals opgebouwde ervaring vanuit het Vlaamse Catalisti-ICON “Hybrid Moulds” project werd geïntegreerd zodat in slechts één week het proces van matrijsontwerp tot finale productie doorlopen kon worden, praktisch ondersteund door matrijzenbouwer VDS Technics.

 

earbuddiematrijs.jpg

Door de kennis van FabLab-UGent-CPMT te combineren, werd een innovatieve doelgerichte gadget uit duurzaam en circulaire kunststof vervaardigd. Dagelijks worden nu in de CPMT-labo’s 2500 EarBuddies geproduceerd.

earbuddies2.jpg